Každý den tu přibližně 400 zaměstnanců zpracuje více než 100 tun masa – asi 1000 prasat a 35 býků. Provoz zde vede pan Vladimír Janda, vedoucí výroby masozávodu Modletice, který zde pracuje od jeho otevření a zná jej  opravdu dokonale. Sezóna grilování je plném proudu a tak se pana Jandy zeptáme i na jeho tipy z modletické nabídky.

Co všechno nabízíte pro grilovací sezónu?
Vyrábíme například širokou škálu grilovacích klobás, a to od klasických a našim zákazníkům známých klobás jako je Bavorská grilovací klobása, nebo Staročeská grilovací klobása až po novinky vytvořené speciálně pro Grilovací sezónu, například Hovězí klobása, nebo klobásy s různými, někdy i netradičními ingrediencemi. Například několik novinek jako je Klobása se sušenou cibulkou, Bylinková klobása, Klobása se sušenými rajčaty. Zajímavou kombinaci chutí přináší Klobása se sušenými švestkami nebo Klobása s hořčičným semínkem. Dále Kaufland prodává i marinovaná masa a několik typů burgerů od našich partnerských závodů v Německu.

Jak správně grilovat klobásy, mají se nařezávat?
Naše klobásy jsou tepelně neopracované, nařezávat se tedy nemají, a to proto, aby vše dobré zůstalo uvnitř a nevyteklo ven. Klobásy grilujeme dokud nejsou pevné a pružné a nemají zlatohnědou barvu. Příprava takových tepelně neopracovaných klobás na grilu není jednoduchá, ale výsledek pak stojí za to.

Jaké marinády u naložených mas jsou nejoblíbenější?
Již několik sezón patří mezi stálice Steak z krkovice Mexiko, dále je velmi oblíbený Steak z krkovice Barbeque a v letošním roce se zvyšuje zájem zákazníků o Steak z krkovice Provence, což je steak v bylinkové marinádě. V naší nabídce najdete i několik druhů vepřového, marinujeme plátky z krkovice, žebírka nebo plátky z plece i bok.

Je sortiment grilovacích produktů stály celé léto, nebo nabídku obměňujete?
Tak i tak. Po celé léto máme stálý sortiment několika druhů klobás i marinovaných mas a průběžně zařazujeme akční novinky tak, aby zákazník měl možnost nakoupit si jak oblíbené produkty, tak ochutnat i novinky.

Jako jediný řetězec máte masozávod. Můžete nám říci, jakým procesem maso prochází?
Maso a masné produkty pod značkou Naše maso z Modletic zpracováváme od příjmu až po expedici zabalených balíčků v masozávodě v Modleticích. Již při příjmu jsou vepřové půlky, hovězí čtvrtě i maso nakoupené v částech podrobené důkladné vstupní kontrole. Poté je maso rozbouráno, tedy rozděleno na menší části v naší bourárně zkušenými a kvalifikovanými řezníky. Po rozbourání se maso porcuje na vhodnou velikost a kotlety, plátky nebo nudličky a poté se zabalí. Část masa zpracováváme na uzená masa, mletá masa nebo klobásy. Během celého procesu naše oddělení kvality dohlíží na dodržování výrobních postupů, hygienických pravidel a na jakost výsledného produktu. Zpracované čerstvé maso, klobásy, mleté a uzené produkty pak putují do všech prodejen Kaufland v ČR.

Jaké máte dodavatele masa?
Máme dodavatele zejména z České republiky, ale také z Rakouska, Německa, Belgie…

A jaký je Váš nejoblíbenější druh masa a recept?
Těžká otázka, jelikož nejen rád různé druhy masa připravuji, ale i jím. Obliba je podle způsobu přípravy. Například na pečení je to asi vepřové koleno. Dělám ho tak, že koleno vykostím, osolím, potřu česnekem, zaroluji s kysaným zelím, převážu provázkem a přidám trochu kmínu. Někdy ho nakrájím na větší kostky a i s kysaným zelím ho nechám stejně jako zarolované proležet do druhého dne. Pak pomalu peču v troubě až do měkka. Maso je šťavnaté, má skvělou chuť po česneku a zelí. Jako příloha nejlépe bramborový nebo karlovarský knedlík.

Děkujeme za příjemný rozhovor.

Reklama