shutterstock-2038733561.jpg
Foto: Shutterstock

I když nemléčná rostlinná mléka napodobují kravské mléko konzistencí, a dokonce někdy i chutí, nejsou mu všechna nutričně ekvivalentní. Některé nemléčné varianty obsahují svůj vlastní seznam zdravých mikroživin, které kravské mléko neposkytuje, Některé jsou zase obohaceny tak, aby poskytovaly stejné klíčové živiny jako kravské mléko.

Podle nutriční analýzy z University of Minnesota však pouze 12 procent z 237 posuzovaných nemléčných náhražek mléka obsahovalo srovnatelné nebo větší množství všech tří studovaných živin: vápníku, vitamínu D a bílkovin.

Takže pokud jste se spoléhali na svou oblíbenou rostlinnou náhražku jedna ku jedné za běžné mléko, zklameme vás. Tradiční kravské mléko je již dlouho důležitým zdrojem bílkovin, stejně jako vápníku a vitamínu D. S nedostatkem vápníku a vitaminu D se podle studie Společnosti pro výživu z roku 2007 potýká řada Čechů. Od té doby se výsledky příliš nezlepšily.

Vzhledem k popularitě nemléčných mlék, z nichž mnohá postrádají některé nebo všechny tyto mikroživiny, je ještě více zapotřebí je získávat z jiných potravinových zdrojů. Málo rostlinných alternativních mléčných produktů také podle studie obsahuje stejně bílkovin, jako kravské mléko.

Zdroje: Tisková zpráva University of Minnesota, Deník