V Jižní Africe je rooibos proslulý nejen díky svým léčivým účinkům, ale i díky své výborné chuti. Není proto divu, že si postupem času získal oblibu i u nás. Rooibos pochází z malého, jen metr až metr a půl vysokého keře, který má nemalé požadavky. Dobře se vlastně cítí jen v krajině Cedrových hor, v bezprostřední blízkosti Kapského Města. Tato rostlina bohužel nemá příliš dlouhý život. Produktivní je jen asi 10 let, potom musí ustoupit mladším. Když je keři 18 měsíců, větvičky se ve výšce 30 cm nad zemí poprvé ořezávají a mačkají. Navršené na hromádky se nechávají 24 hodin fermentovat. Právě to propůjčuje tomuto čaji jeho aroma. Nyní se čaj nechá na slunci tak dlouho, až mu zůstane asi jen 10% zbylé vlhkosti. Nakonec se čaj ještě pasterizuje a suší. Rooibos neobsahuje vůbec žádný kofein ani jiné povzbuzující látky. Je tedy přesně tím pravým pro lidi s citlivým žaludkem. Tento čaj pomůže – díky svým zklidňujícím účinkům, když někdy nemůžete usnout, jste totálně napjatí nebo vás trápí bolest hlavy. Rooibos také pomáhá zklidňovat alergické reakce na pyly, prach, zvíření chlupy nebo při senné rýmě. Rooibos také obsahuje látky, které vám pomohou při potížích s matnými vlasy bez lesku, lámavými nehty a při celkovém podráždění. Rooibos působí výborně také na kůži, kterou zásobuje vodou a propůjčují jí růžový nádech bez vrásek. Způsobují to v něm obsažené látky, jako jsou flavonoidy, vitaminy C a E a rovněž některé třísloviny. PŘÍPRAVA ČAJE ROOIBOS 1. Vodu na čaj (1 l) přivedeme k varu. Do konvičky dáme asi 6 vrchovatých lžiček čaje (5 šálků). Zalijeme vodou. 2. Čaj necháme vyluhovat 2 až 3 minuty. 3. Jemným sítkem čaj přeceďte do další, předehřáté konvice. Pijte jen tak nebo se sladkou smetanou či s mlékem. Cukr je zbytečný. 4. Všechny další nálevy – mohou být až tři – nechte louhovat už jen 1 minutu. PŘÍŠTĚ: Kombucha – miláček všech sunnynka