Ačkoli je rooibos běžně nazýván čajem, o pravý čaj vlastně vůbec nejde. Jehličky pocházejí z rostliny nesoucí název čajovec kapský (Aspalatus Linearis), které obyvatelé Kapské oblasti Jihoafrické republiky říkají rooibos neboli červený keř. A to přes to, že je vlastně zelený. Svou typickou červenohnědou barvu získávají jehličky až při zpracování na čaj. Pokud se tedy nejedná o takzvaný „zelený rooibos“, který neprochází fermentací, ale jen sušením. Tím si zachová více antioxidantů. Na ty je ale bohatá i červená varianta. A nejen na ně. Rooibos obsahuje mimo jiné  spoustu minerálních látek, hlavně měď, fluor, mangan, vápník, železo, draslík, hořčík, sodík, fosfor a zinek.

Blahodárné účinky čaje rooibos

  • Podporuje imunitní systém,
  • působí proti stresu, úzkosti a podráždění,
  • je vhodný při nespavosti,
  • tlumí bolest hlavy,
  • mírní alergické reakce, ekzémy a podráždění kůže,
  • zlepšuje zažívání a trávení,
  • mírní překyselení žaludku a nadýmání,
  • snižuje cholesterol,
  • urovnává hladinu cukru v krvi,
  • snižuje vysoký krevní tlak,
  • má příznivý vliv na zuby a dásně,
  • zlepšuje kvalitu pleti, vlasů i nehtů,
  • někdo na něj nedá dopustit jako na bojovníka proti civilizačním chorobám včetně rakoviny.

Můžete ho pít bez omezení

Tento nápoj výrazné, nasládlé vůně a chuti můžete bez obav popíjet třeba celý den. Nemá žádné vedlejší účinky a navíc neobsahuje kofein, tak jako třeba klasický černý čaj. Proto si ho mohou dopřát i těhotné ženy a děti. A má i jeden bonus pro ty, kdo redukují svou tělesnou hmotnost. Mírní sklony k přejídání se.

Čtěte také:

Reklama