55698561_2262006790731207_5290474851889315840_n.jpg (117 KB)

Medvědí česnek najdete tam, kde je stín nebo polostín a vlhko. V posledních letech se těší velké oblibě, což má bohužel i negativní následky. Do přírody vyráží davy trhačů, kteří se někdy nechovají moc ohleduplně a plení lány medvědího česneku. Často po sobě zanechávají velkou spoušť, trhají rosliny včetně kořínku a všechno kolem sebe pošlapou.

Když vyrazíte do přírody na medvědí česnek, chovejte se prosím s respektem.

Suroviny

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • cca 200 g rýže Arborio
  • 2 dcl bílého vína
  • masový vývar nebo voda
  • medvědí česnek
  • máslo
  • sůl a pepř
  • sýr Grana padano 
  • vejce

Postup

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme rýži, lehce orestujeme - cca 1/2minuty, zalijeme vínem, necháme odpařit a zalijeme vývarem.

Vaříme a postupně přiléváme vývar do doby než bude rýže tzv. na skus. Uvařené rizoto by mělo mít krémovou konzistenci.

Dáme z vařiče na stranu a zamícháme do něj na proužky nakrájený medvědí česnek, studené máslo nejlépe právě vytažené z lednice, osolíme, opepříme, přidáme parmazán a mícháme dokud se máslo a parmazán neroztaví. Servírujeme s volským okem a můžeme ještě posypat sýrem grana padano.

Dobrou chuť přeje Hana Rychnovská - Z lásky k jídlu.

Síla medvědího česneku v našich receptech

Bylinkové máslo s medvědím česnekem

maslo7.jpg (81 KB)

Drůbeží paštika s medvědím česnekem

pastika.jpg (39 KB)

Hermelín plněný medvědím česnekem

hermelin.jpg (25 KB)

Zdroj fotografií: Hana Rychnovská, Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama