IMG_1076.jpg (85 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pro úspěch je důležité zvolit tu správnou rýži určenou na přípravu rizota. Najdete ji dnes i v běžném supermarketu nebo v italských obchodech. Vyberte také kvalitní olivový olej a ani na dalších surovinách nešetřete.

Suroviny

  • 350 g rýže Arborio
  • 2 šalotky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (najemno nasekaný)
  • 250 ml bílého vína
  • cca 600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 400 g kuřecích prsou
  • 150 g sušených rajčat ve slunečnicovém oleji
  • 100 g parmezánu
  • sůl a pepř
  • 100 – 150 g studeného másla

Postup

Šalotku nakrájejte nadrobno. Snažte se, aby byly kousky co nejvíce stejnoměrné. Jedině tak se šalotka správně opeče a nestane se vám, že část bude už spálená a část začne teprve dostávat průhlednou barvu.

Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, dejte na plotnu, kterou zapnete na největší teplotu. Nechejte ho zahřát a potom na něj vlijte olivový olej (můžete zkusit i máslo). Hned vsypte šalotku.

IMG_1077.jpg (77 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Teplotu můžete mírně ztlumit, ale ne moc. Šalotku smažte, až zesklovatí.

Plotnu zapněte opět naplno a vsypte k šalotce připravenou suchou rýži a na kousky nakrajených 300 g kuřecích prsou.

Pořádně míchejte, ani na chvíli nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Maso se také opeče. Po celou dobu opravdu nesmíme přestat míchat, aby se rýže, maso a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolte, opepřete a přidejte nasekaný česnek.

Obsah hrnce zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte, až se všechno víno z hrnce odpaří. Teď přišel čas na horký vývar. Ten mějte připravený v hrnci na vedlejší plotýnce a začněte ho přidávat k rýži.

Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí „čouhat“ ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidávejte po jedné naběračce, míchejte a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže, a až potom přidejte další naběračku. Nezapomínejte průběžně ochutnávat. Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.

Míchání je velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte.
Asi po deseti minutách přidejte polovinu na menší kousky nakrájených sušených rajčat. Můžete přidat i trochu oleje, ve kterém byla rajčata naložena. 

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.

Mezitím, co se risotto vaří a vy mícháte, tak zbylé kuřecí maso nakrájejte na kousky a opečte na trošce olivového oleje dozlatova. Až bude maso hotové, přidejte k němu do pánvičky zbytek naložených sušených rajčat. 

Přichází finální dokončení našeho mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí.
Ihned servírujte na vyhřáté talíře. Zespodu talíře několikrát pořádně bouchněte dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozlije.

Ozdobte opečeným masem a rajčaty. Hotové risotto na talíři posypte nastrouhaným parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další tipy na krémové italské risotto

Risotto s liškami a sušenými rajčaty

1.jpg (66 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Špenátové risotto

2.jpg (83 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Italské risotto se salsicciou

3.jpg (160 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama