DSC_0062.jpg (86 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Oblíbené krémové italské risotto můžete doplnit nejrůznějšími surovinami. Dnes třeba rybou a sušenými rajčaty.

Suroviny

  • 350 g rýže na risotto (např. arborio, carnaroli)
  • 2 šalotky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250 ml bílého vína Vinselekt Michlovský Hibernal Bio 2015
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 hrnek listů a květů popence obecného (není-li, použijte čerstvou petrželovou nať)
  • 100 g sušených rajčat naložených v oleji
  • sůl
  • čerstvě mletý bílý kampotský pepř
  • 125 g másla
  • 200 g parmezánu
  • 4 filety z candáta

DSC_0050.jpg (119 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Šalotku nakrájejte nadrobno.  Pokuste se krájet tak, aby byly kousky šalotky zhruba stejně velké, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatěná.

Připravte si na plotnu nerezový hrnec, který byl měl mít silnější dno. Plotnu zapněte naplno a hrnec zahřejte. Vhoďte na něj kousíček másla a přidejte i trochu olivového oleje. Ihned nasypejte nakrájenou šalotku a teplotu lehce stáhněte. Šalotku smažte, dokud nezačne sklovatět.

Opět přidejte na teplotě a k šalotce vsypejte připravenou suchou rýži.

Míchejte a nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíte přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolte a opepřete.

Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte, dokud se víno neodpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Mějte ho připravený vedle v hrnci, ohřátý tak, aby byl horký. Přidávejte ho postupně k rýži.

DSC_0074.jpg (117 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidejte po jedné naběračce, míchejte a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidejte další naběračku.

Nezapomínejte průběžně ochutnávat. Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.

Asi v polovině vaření, to je zhruba po deseti minutách od vlití prvního vývaru, přidejte na kousky nakrájená sušená rajčata. Po dalších 8 minutách přidejte nadrobno nakrájený popenec nebo petrželovou nať.

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.

Přichází finální dokončení. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí.
Filety z candáta stačí připravit až teď, když je risotto hotové. Ochuťte je jen solí a pepřem a zprudka osmahněte, z každé strany minutu, minutu a půl, podle síly filetů. Ať není ryba moc vysušená.

Ihned servírujte na vyhřáté talíře, spolu s risottem. Zespodu talíře bychom měli několikrát pořádně bouchnout dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozleje. Posypejte nastrouhaným parmezánem.

Ozdobte bylinkami, pampeliškou, podle chuti a fantazie.

Náš tip: Pokud budete risotto připravovat brzy na jaře, nasekejte do něj několik listů medvědího česneku. Ten do risotta přidejte těstě před podáváním a už nevařte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další nápady na skvělé risotto

Risotto se salsicciou

1.jpg (160 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Špenátové risotto

2.jpg (83 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Houbové risotto

3.png (618 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama