Je jedním z nejjedovatějších zvířat na světě. Neurotoxin, který obsahuje, je 1200x silnější, než je kyanid, a neexistuje proti němu na světě účinný protijed. Japonci považují její konzumaci za adrenalinový sport. Říční prase neboli Fugu. Šli byste do toho?
Celé dva roky se učí japonští kuchařští adepti rybu bezchybně a hlavně bezpečně připravit. Skládají náročné zkoušky a teprve po jejich úspěšném složení mohou získat licenci k její přípravě.
Cíl? Nezavraždit hosta.
I přes skutečně náročný a výběrový kurz, přes veškerá opatření a přísný dohled se každým rokem v Japonsku otráví touto rybou desítky lidí. Přesto je její konzumace oblíbenou zábavou. Mnoho turistů jezdí do země vycházejícího slunce za zážitkem s blízkostí smrti. A že by to byla smrt nemilá…
Jak vás začne brnět jazyk, jste v loji
Sedíte v nóbl japonském podniku a školený personál před vás právě servíruje adrenalinovou pochoutku.
Cvakají fotoaparáty kamarádů.
Vy a vaše rybka.
Vy a vidlička.
Vy a radostný úsměv s napíchnutým soustem.
Vy s otevřenou pusinou.
Vy se zavřenou pusinou a hraně vytřeštěnýma očima.
Vy, jak polykáte.
Všechno se musí zdokumentovat.
Myslíte, že vaši kamarádi vyfotí také váš výraz, až vás začne brnět jazyk, poté rty, patro, až vám ochrnou obličejové svaly, nebudete moci promluvit, nebudete se moci hnout a tak dále? Každopádně si můžete až do konce vychutnat jejich zděšení a všechno, co se následně bude dít, protože ke smrti, která na sebe nenechá dlouho čekat, se dopracujete při naprosto plném vědomí.
Dobré, ne?
A nebo se taky nestane vůbec nic a vám zbudou skutečně úchvatné vzpomínky a ony fotografie, kterými budete tutově zásobovat i vnoučata, protože na tohle se tedy nezapomíná.
„Jsou to velice tenounké plátky a adrenalin skutečně nechybí. Chutná stejně jako jiné ryby. Objektivně řečeno, už jsem jedl i chutnější. Její maso je poměrně tuhé, ale málo z toho člověk vlastně sleduje. Nejzajímavější je ten pocit. Ten je vlastně umocněný tím, že v rybě je zřejmě něco, nějaké stopové množství něčeho, co vyvolává v těle dojem malinkatých elektrošoků. Je to zvláštní. V té tokijské restauraci, kde jsem byl, nás ujistili, že zde servírují svým hostům Fugu už přes sto let bez jediného úrazu. Říkal jsem si, všechno je jednou poprvé, že? Je to opravdu o nervy, ale teď říkám, že mi to za to stálo,“ vyprávěl mi svého času kamarád, který čtverzubce neboli fugu neboli říční prase jedl.
Uspěje jen polovina žáků
Ti, kteří se chtějí stát mistry fugu, se musejí naučit naprosto bezchybně oddělit toxické části ryby od těch jedlých. Není to vůbec jednoduchý kurz.
Na čísla je to o tom, že z 1000 uchazečů uspěje každé dva roky jen zhruba polovina. Závěrečné zkoušky jsou nesmírně náročné a jsou i na čas.
Jedna chyba, nebo nedodržení limitu, a jdete od válu.
Jak se nestat vrahem?
Co musí udělat mistr fugu, aby vám zbyly fotky i zážitek a vy jste necestovali domů v zinkovém obalu? Rozříznout rybu a důkladně ji omýt. Velice opatrně vyjmout játra a jikry, které obsahují jed, odstranit jed ze zbývajících částí těla, a pak je fugu připravena k servírování.
Toxický odpad se následně musí pečlivě zabalit a odvézt ke spálení na určené místo.
Mistři kuchaři chovají k rybě dokonce jakousi posvátnou úctu a jednou za rok se scházejí, aby si připomněli a uctili památku všech čtverzubců, které kdy připravili.
V obchodním centru Fishcoffin na Pankráci můžete zakoupit Fugu za přibližně 4 500 Kč, podle váhy. Na obalu najdete i stručný návod a upozornění na rizika. Usmiřovací pochoutka po rozvodu Chce to romantickou atmosféru a svíčky, nejraději černé. Játra fugu jemně nasekáme a přidáme na drobno pokrájenou pažitku. Na mladé cibulce lehce osmahneme jikry a přidáme kousky masa s játry a pažitkou. Přípravu neprodlužujeme. Nakonec jemně vmícháme na drobno nasekané mandle, zalijeme 1dl bílého vína a podáváme. Jako zákusek se výtečně hodí věneček či rakvička. Po konzumaci něžně proneste: „Už se na Tebe nezlobím, že jsi mě opustil se dvěma dětmi a odešel jsi s tou milou, o patnáct let mladší, krásnou slečnou. Moc ti to přeji. Ať jste oba na věky šťastní.“ Pak nezapomeňte dodat: „Apríííl!!!“ Následně opusťte místnost a využijte předem zakoupenou letenku na Kajmanské ostrovy. |
---|
Nový komentář
Komentáře
Michaela Kudláčková — #7 Mě jako babce-kořenářce (už od 14-ti let) stačí se projít po lese a loukách... Občas něco přinesu domů dceři jenom pro pobavení. Taky se vyzná, takže když přinesu hřiby, lesní plody a bylinky a řeknu jí, ať to jde přebrat, bezpečně pozná, na co jsem ji chtěla nachytat.
Vážené dámy, můžu vás uklidnit, prodávaní čtverzubci jsou z umělého chovu a bez jedu.
mně by stačilo dát manželovi aspirin
jeden je pro něj smrtelná dávka
Michaela Kudláčková — #9 dík za recept
Musíš to osladit, je možno i dochutit citronem - ať si užije, je to naposled.
Michaela Kudláčková — #7
tisový odvar? a nebo to moc hořký?
femme — #6 ...jasně, vždyť i u nás máme lahůdky a dostupnější. Takový tisový odvar, nebo rulíkové knedlíky s tvarohem a máslem....
Michaela Kudláčková — #5 do Japonska kvůlivá ní nepoletím a na lovení ryb, a to ani fugy
nemám trpělivost
se budu muset porozhlídnout na domácím trhu
femme — #4 ....
...nejlépe je si ulovit čerstvou a nebo pak ve Fishcoffinu
a kdepak se dá sehnat? můj mangel má ryby hrozně rád
nezkusila bych
Ale rybka je to krásná
Asi bych nezkusila, na to se mám dost ráda.
Ale závěrečný recept je vynikající
Spektrum, vysílá dokument, tenhle adrenalin nechápu, zvlášť když to nemá žádnou výjimečnou chuť