6571b5cd62730obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Kde vánoční stromek nakupovat?

Na výběr je z celé řady prodejců, na řezané stromky narazíte v předvánočním čase na každém rohu. Většina z nich pochází ze zahraničních plantáží, hlavně z Dánska nebo z Polska, jiné vyrostly v Česku. Výhodou těch tuzemských může být jejich čerstvost, protože dovezené jehličnany většinou bývají sklizeny už v listopadu nebo dokonce v říjnu. Navíc máte u leckterých našich pěstitelů možnost vybrat si svého favorita na plantáži, kde ho uříznou přímo před vámi. A to je na jeho následné trvanlivosti i vůni znát, zvlášť když má v bytě vydržet jehličí na větvičkách až do Tří králů.

Je vám jen pro vánoční potěšení uříznutých stromků líto? Koupit lze i ty přímo z lesa, které pocházejí z takzvané probírky, což je řízené odstranění nadbytečných kusů v hustém porostu, kde brání v růstu ostatním. Lesníci by je tedy uřízli tak jako tak. Navíc nejsou uměle pěstovány, takže učiníte ekologii za dost.

Že raději chráníte přírodu nákupem umělého vánočního stromku? Není to tak docela pravda. „Po dobu pěstování na plantáži poskytují stromky úkryt drobnému ptactvu, broukům a jiným drobným živočichům, také produkují životadárný kyslík, který naše civilizace značně spotřebovává. Například podle testů vypracovaných na Vídeňské univerzitě bylo zjištěno, že k výrobě jednoho umělého stromku je spotřebováno tolik kyslíku, kolik vyprodukuje několik set živých vánočních stromků po celou dobu svého růstu. Argument některých lidí, že mají umělý stromek a tím chrání životní prostředí, je tedy zcela mylný,“ namítá Sdružení pěstitelů vánočních stromků.

Kdy stromek kupovat?

Jestliže otálíte s nákupem vánočního stromku kvůli vidině, že o to bude na Štědrý den čerstvější, pak to platí jen v případě, že si ho vyberete přímo u pěstitele na plantáži. V zahradnictvích nebo u marketů, kde je obchodníci jen přeprodávají, jsou k dostání stromky z jednoho hromadného pořezu. V takovém případě je lepší s koupí si pospíšit. Nejen že budete mít ještě z čeho vybírat, ale doma můžete dát stromku lepší péči.

„V čase předvánočním je stromek třeba skladovat v chladném prostředí nejlépe postavený v nádobě s vodou, ale před tím je třeba odříznout malý špalíček na kmínku, zalepeného smolou, aby voda mohla ke stromku proniknout. Uvidíte, že stromek s čerstvě provedeným řezem přijme přibližně 5 litrů vody, a tak zůstane déle svěží,“ doporučuje Sdružení pěstitelů vánočních stromků.

Jaký druh stromku zvolit?

Tady záleží nejen na vašem vkusu, ale i na vlastnostech, které od vánočního stromečku očekáváte. Chcete ušetřit? Nejlevnější variantou je smrk. Rádi byste, aby stromeček vydržel v teple domova co nejdéle? Volte kavkazskou jedli. Tu oceníte i v případě, že se nechcete při zdobení příliš popíchat o jehličí. Déle než na smrku vydrží jehličí i na borovici.

Nejprodávanějšími druhy v Česku jsou jedle kavkazská (cca 80 %) a smrk pichlavý (cca 10 %). Podíl domácích druhů – smrku a borovice poklesl pod 10 %.

Na co se zaměřit při nákupu?

Stromeček si dobře prohlédněte. Neměl by mít oschlé nebo jinak barevné jehličí, větve mají být pružné a měl by i vonět – tím intenzivněji, čím je čerstvější. Ne vždy je to ale tak snadné, jak to vypadá, a (ne)čerstvost stromku se projeví až po pár dnech ve vašem příbytku opadáváním jehličí.

Rozmyslete si také, jestli se k vám domů na místo pro něj určené vejde. Počítejte s tím, že se jeho větve v teple trochu rozklesnou, a tedy zvětší svůj obvod. Také si rozmyslete, jak husté by měl mít větve. Pokud jsou husté příliš, nebude se zdobit zrovna snadno.

Jestliže vám obchodníci nabídnou ofrézování kmene stromu, aby bylo snazší zasadit ho doma do stojánku, pořádně si to rozmyslete. Zbaví ho tak kůry, díky které vydrží déle v dobrém stavu. „Přítomnost kůry a rostlinných pletiv těsně pod ní zajistí v rostlině mnohem lepší transport vody než u stromků zbavených kůry,“ upozorňují v Zahradnictví Chládek. 

Pokud využijete možnosti zabalení stromku nejen do sítě, ale také do folie, nezapomeňte ho z ní doma na balkoně nebo zahradě ihned vyndat. V síti pak vydrží až do chvíle, než ho postavíte do obýváku.

Pokud kupujete čerstvě uříznutý stromek, dejte mu čas, než ho doma postavíte do stojánku. „Potřebuje následnou speciální péči, která znamená vyjmout stromek ze sítě a nechat ho minimálně 3 dny "vydýchat", tedy lehce zaschnout na zahradě či balkoně. Jinou možností je stromeček vybalit ze sítě a postavit ho ihned do nádoby s vodou. Pozor ale na extrémní změny teplot prostředí, zde hrozí náhlé a masivní opadání zelených jehlic,“ varují pěstitelé stromků z Farmy Kopáčov.

Celková průměrná roční spotřeba přírodních vánočních stromků v ČR se dlouhodobě odhaduje na cca 1,3 milion kusů.

Zdroj informací: Sdružení pěstitelů vánočních stromků, Farma Kopáčov, Zahradnictví Chládek, Neleň pro zeleň

Čtěte také: