IMG_7507.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 500 g červené a žluté řepy (přibližně 3-4 středně velké bulvy)
  • 2 středně velké červené cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžíce medu (nebo javorového sirupu pro veganskou variantu)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky pro ozdobu (např. tymián nebo petržel)

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Řepu oloupejte a nakrájejte na asi 2 cm kousky. Dejte je na pečící papír, pokapejte asi polovinou olivového oleje, osolte a opepřete. Promíchejte, aby byly kousky řepy rovnoměrně pokryté olejem a kořením. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud nejsou měkké a lehce zkaramelizované. Občas promíchejte.

Zatímco se řepa peče, oloupejte a nakrájejte červenou cibuli na tenké plátky. Na středně velké pánvi rozehřejte zbylý olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte na středním ohni, dokud cibule nezměkne a lehce se zkaramelizuje, asi 10-15 minut. Občas promíchejte.

K cibuli přilijte balsamikový ocet a med. Promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut, dokud směs nezhoustne a nevznikne z ní lehký sirup.
K hotové cibuli s balsamikem přidejte pečenou řepu. Promíchejte, aby se chutě spojily, a pokud je to potřeba, dochuťte solí a pepřem. Nechte na plotně asi 2-3 minuty, aby se všechny ingredience prohřály a chutě.

Přeneste na talíř a ozdobte čerstvými bylinkami. Podávejte teplé.

Můj tip: Tento recept můžete dále doladit přidáním kozího sýra, pražených ořechů nebo semínek pro zajímavou chuť. 

Dobrou chuť přeje Elly.