no1.gif

Tento provoz jsem si pro návštěvu vybrala úmyslně. Jde totiž o největšího zpracovatele ryb v Česku a mě zajímalo, jak vše probíhá. Zkrátka jsem se mu chtěla kouknout trochu pod pokličku. Jenže jsem netušila, do čeho se vlastně pouštím… Zuby mi cvakají. Prsty po pár minutách v gumových rukavicích necítím, jelikož filé je hluboce zmrazené. Nejhorší je ale to, že naprosto nestíhám. Pás si mele svou. Jestli nezrychlím, budou muset kvůli mně zastavit linku.

Naopak místní dámy to mají v malíčku. Roky praxe jsou na nich zkrátka znát. Úhledně skládají čtverečky do připravených obalů. Stejně briskně další kontrolují na konci pásu, zda mají výrobky správně zatavenou fólii a patřičné označení. Teprve pak je skládají do kartonů. Všechny tyto úkony jim trvají sotva pár vteřin. Zkrátka 11 tun je pořádná porce a pro mě jen těžko představitelná. „Filé v porcích tvoří zhruba 70 % naší výroby a většina z toho se prodá v Česku a na Slovensku,“ dodává Michal Žambůrek, který na mě dohlíží.

Kvalita s certifikátem původu
Zajímá mě, proč je podle něj tak populární. Přece jen jde o „obyčejnou rybí kostku“. „Má spoustu výhod. Oproti klasické rybě nemá filé kůži, je přesně vytvarované do porcí, které se dobře zapékají, smaží nebo obalují. Necháte ho jen povolit a můžete vařit,“ vysvětluje můj průvodce a pokračuje: „Navíc skvěle chutná, NOWACO filé se totiž vyrábí 61fa7629012c3obrazek.jpgz jedné z nejkvalitnějších surovin. Ryby byly vyloveny u Aljašky, kde je panensky čistá příroda, a ihned na moři se zpracovaly a hluboce zmrazily. U nás v Kralupech je naporcujeme a zabalíme.Filé  obsahuje 100 % masa, není v něm ani kapka přidané vody ani žádné přídatné látky. Michal mi ještě radí, na co si mám dát pozor při nákupu: „Vidíte tu bílou rybku s nápisem MSC na obale?“ Přikyvuji. „Ta znamená, že ryby, z nichž je naše filé vyrobeno, pocházejí z udržitelného rybolovu, takže myslíme i na zdraví oceánu,“ poučuje mě.

Změna po mnoha letech
Čím déle se dívám na obal, tím víc roste mé podezření, že filé, které mám doma v mrazničce, vypadá zcela odlišně. Svěřuji se s tím svému průvodci. „Jde o naprosto identický výrobek. Změnil se obal a logo je také inovované. Původní bylo staré několik desetiletí,“ říká Michal Žambůrek a vysvobozuje mě od pásu. Na pracovnici měsíce mé výkony opravdu nevypadají… Přesto jsem ráda, že jsem si to vyzkoušela. Vůbec mě nenapadlo, že filé se vyrábí kousek od Prahy a že to není žádná legrace. Až si ho budu příště dávat do košíku v obchodě, vzpomenu si na šikovnost a rychlost dam. Vhod při nákupu jiných rybích výrobků určitě přijdou i rady, jak číst etikety a podle čeho vybírat kvalitní produkty, abych si pochutnala. Zkrátka tento výlet do království ryb stál za to!