Foto: Julie Hájková

„Bydleli jsme v panelákové džungli a neměli žádnou zahradu. Šetřili jsme a po večerech snili o kusu půdy v krásné přírodě a se spoustou zralého ovoce a svěží zeleniny. Po dlouhém hledání jsme konečně takové místo našli, na první pohled se do něho zamilovali a koupili za velmi příznivou cenu. To vše během půl hodiny,“
popisují Miloš Gallovič s partnerkou Helenou návštěvníkům začátek svého hospodaření na statku v Ouběnicích nedaleko Bystřice u Benešova ve Středočeském kraji. Spolu se dvěma domy tvořila usedlost „na samotě u lesa“ a s krásným výhledem do kraje také louka, pole, les, dvě povrchové studny a jezírko – vše ve zpustlém stavu.

Foto: Julie Hájková

Spolehli se na přírodu


Foto: Julie Hájková

To bylo v roce 2007. Od té doby odvedli noví majitelé pořádný kus práce. Nejen že se jim podařila nenásilná rekonstrukce stavení z osmnáctého století, ale před šesti lety dostali také plaketu Ukázková přírodní zahrada. A o rok později byl jejich malý ráj na Zemi zařazen mezi Ukázkové permakulturní projekty. Po řadě pokusů, omylů a zklamání, protože zpočátku neměli žádné zkušenosti, se naučili zahradničit v souladu s přírodou, která tu má dodnes hlavní slovo. „Zpětně jsme si uvědomili, že hlavní pro náš úspěch byly dvě věci, a to pozorování a vzdělávání se,“ myslí si dvojice z Ouběnic.


Foto: Julie Hájková

Na čtyřech terasách tu dnes na vyvýšených záhonech ekologicky pěstují nejen ovoce, zeleninu, bylinky či jedlé rostliny, ale třeba i původní druhy obilovin. I proto tu žije a rozmnožuje se plno živočichů. Obdivovat můžete i stylový skleník, ve kterém pan domácí pěstuje ekologickým způsobem především různé druhy rajčat a okurek.

Foto: Julie Hájková

Ukážou a poradí


Foto: Julie Hájková

„V dnešní době nám zahrada přináší nadbytek ovoce a zeleniny po celý rok včetně zimy. A hlavně nám přináší radost. Péčí o zahradu nestrávíme příliš času. Lahodná chuť našich čerstvě sklizených potravin se nedá s kupovanými příliš srovnávat. Druhová pestrost a sezónnost jsou dalšími benefity. Navíc některé potraviny zatím nelze v obchodech běžně koupit nebo za nepřiměřenou cenu,“
shrnuje pár výsledky svého snažení s tím, že bude s kýmkoli rád sdílet své know-how. Třeba jak si poradit se suchem, bojovat se škůdci, nebo jak založit vyvýšený záhon.


Foto: Julie Hájková

Stačí podívat se na jejich webové stránky www.inspirovanoprirodou.weebly.com a zatelefonovat či napsat. A když už budete na místě, zkuste požádat o ochutnávku chipsů z mangoldu, nebudete litovat.

Foto: Julie Hájková

Zahrady zapojené do letošního ročníku Víkend otevřených zahrad (6. - 7. června 2020) naleznete ZDE.

Čtěte také:

Reklama