cl.jpg

V pekárně Tesco Extra v pražské čtvrti Skalka nás přivítal technický manažer Jaroslav Heptner, který nás provedl celým procesem výroby velikonočního mazance. Ten dělají v několika variantách – mazanec z jemného kynutého těsta sypaný mandlemi a cukrem, prémiový mazanec a minimazaneček z jemného máslového těsta s kanadskými brusinkami dekorovaný mandlemi. Vše je z kvalitních surovin a bez polotovarů. 

První krok zahrnuje vážení všech potřebných surovin. Ty mají zaměstnanci přesně rozepsané v tabletu. My jsme odvážili suroviny na třicet mazanců a třicet minimazanců. V receptu nechyběla mimo jiné mouka, cukr, pravé máslo a zajímavostí je použití tekutého droždí.

Po odvážení putují suroviny do hnětače, který je během několika minut zpracuje do hladkého těsta. Následně se do těsta zamíchají brusinky a nechá se několik minut odpočinout.

 postup.jpg

Z krásně hladkého a propracovaného těsta se následně odvažují stejné kusy a ručně se tvarují bochánky – jeden jako druhý. Ty posléze putují na plech a do kynárny, kde se nechají pracovat.

dalsifot.jpg

Tip Jaroslava Heptnera: Kynárnu má doma asi málokdo, a tak se běžně v domácnosti nechává těsto vykynout na nějakém teplém místě. Jaroslav Heptner doporučuje nechat těsto vykynout v troubě spolu s miskou ohřáté vody. Ta zajistí teplo a také potřebnou vlhkost. Těsto vykyne a neokorá a celý proces je rychlejší. A jak poznáte, že je těsto nakynuté? Doma můžete vyzkoušet takzvaný prstový test. Když se po píchnutí do těsta neudělá skoro žádný důlek, vyžaduje ještě čas. U správně nakynutého těsta se důlek vrací do původního stavu. A důlek, který na těstě zůstává a nevrací se zpět, jde o známku překynutí.

Poté, co bochánky zvětší svůj objem a dostatečně nakynou, potírají se směsí mléčné bílkoviny a vody, která zajistí krásně lesklý a dozlatova upečený povrch. Po natření následuje ještě posyp, který se skládá z plátků mandlí a cukru. Mňam! Kvůli úspoře času jsme potírali a posypali verzi bez brusinkek, zatímco brusinkové mazance byly v kynárně. 

posyp.jpg

A potom už následuje poslední fáze výroby – mazance se pošlou hezky to tepla – do trouby, kde se upečou dozlatova. Přáli bychom vám cítit tu vůni – aromatu čerstvého pečiva, zrovna vytaženého z trouby, se vyrovná jen máloco. Hned se nám začaly sbíhat sliny, zaměstnanci pekárny nás naštěstí nenechali trpět a několik čerstvých a voňavých mazanců jsme dostali na ochutnávku. A rozhodně je můžeme pochválit.

hotovo.jpg

Vyzkoušeli jsme i jidáše a velikonoční zajíčky. Zajíčky dělají s povidly s máslovou drobenkou a letošní specialitou je také kiwi náplň. Vypadají efektně a chutnají výborně.

zajic.jpg

Ve velikonoční nabídce nechybí ani mazance. Co se týče celoročního sortimentu, na vybraných prodejnách pečou i různé druhy koláčů, housek nebo chlebů.

hotovy.jpg

Přestože podle Jaroslava Heptnera je poptávka po mazancích velká a sami jsme viděli, jak rychle z prodejních ošatek mizí, zajímalo nás, co se dělá s pečivem, které se neprodá. Odpověď nás potěšila – nevyhazuje se, ale posílá se do potravinových bank.

Zatímco v mnoha českých obchodech najdete výhradně rozpékané pečivo, 46 prodejen sítě Tesco disponuje vlastními pekárnami, ze kterých jde nejen rozpékané, ale i v pekárně přímo upečené pečivo.