clanek.jpg
Foto: Dinner in the sky

O uspokojení našich chuťových buněk se tentokrát postaral špičkový kuchař Marek Raditsch, který sestavil čtyřchodové menu s nádechem exotiky.

Jako předkrm se podávaly pečené tygří krevety s dresinkem z medu a z pomerančových květů, dochucené nepálským pepřem timut s tóny grapefruitu (nebo vegetariánská alternativa: jemné ravioli z červené řepy s pěnou z kozího sýra, malinovým dresinkem, pomeranči a lískovými oříšky). Nejsem velkým příznivcem mořských plodů, takže jsem si vyžádala vegetariánskou verzi předkrmu. Všechny komponenty jídla do sebe skvěle zapadly a vytvořily neobyčejně harmonický celek. Ostatně řepa a kozí sýr jsou suroviny, které snad byly stvořeny jedna pro druhou. Velice mě překvapil sladký malinový dresing a příjemně křupavé lískové oříšky.

clanek3.jpg
Foto: Dinner in the sky

Jako druhá přišla na řadu orientální dýňová polévka dochucená červeným kari a kokosovým mlékem a podávaná s houbami shiitake. Tímto chodem jsem byla nesmírně potěšená. Přestože nám vyšlo parádní počasí, nahoře přeci jen mírně foukalo a dýňovka je tím pravým zahřátím v období blížícího se sychravého podzimu. Zjemněná byla kokosovým mlékem a já jsem se díky ní alespoň chuťově přenesla do vzdálených krajin, což byl při pohledu na starou Prahu velmi zajímavý kontrast.

clanek2.jpg
Foto: Dinner in the sky

Třetí chod tvořila křehká, příjemně pikantní hovězí líčka inspirovaná stylem čínské provincie S‘-čchuan s bramborovým pyré ochuceným japonským křenem wasabi (nebo vegetariánská alternativa: svěží zelený chřest s bernskou omáčkou a baby brambůrky). Dle názvu hlavního jídlo je jasné, že na exotické vlně se pokračovalo dál. Hovězí líčka byla tak akorát pikantní, skvěle dochucená a úplně se rozpadala. Bramborové pyré s wasabi jsem jedla poprvé a doufám, že ne naposled. Dost možná zkusím wasabi přidat i do klasické bramborové kaše, protože nudným bramborám dodá říz a trochu protáhne dutiny.

clanek5.jpg
Foto: Dinner in the sky

A gastronomický zážitek zakončilo vanilkové crème brûlée s malinovým sorbetem a pistáciemi. Jsem velmi nenáročným milovníkem sladkého. Nasypte cukr třeba na cuketu a já si na tom pochutnám. Crème brûlée patří k mým vůbec nejoblíbenějším dezertům. Miluju křupavou karamelovou krustičku a lahodný vanilkovým krém, které se rozplývá na jazyku. Tedy když je dobře udělaný, což výtvor Marka Raditsche stoprocentně byl. Sladkost vyvážila nakyslost malinového sorbetu. Maliny figurovaly i v předkrmu, takže to celé menu krásně dotvořilo a kruh se takzvaně uzavřel.

clanek123.jpg
Foto: Dinner in the sky

Ale dost už o jídle. Zážitek by rozhodně nebyl takový, kdyby ho nedotvořila skutečnost, že vás speciální jeřáb vyveze na plošině do výšky padesáti metrů, odkud máte Prahu jako na dlani. Z výšek mám respekt, ale v rámci Dinner in the sky jsem se i podruhé cítila maximálně bezpečně. Milý personál každého hosta bezpečně usadí a připoutá a při příchodu dostanete na kuráž skleničku bublinek. Plošina je natolik stabilní, že se není třeba bát nějakého nepříjemného kývaní ze strany na stranu. V průběhu jídla se ovšem mírně otáčí, aby si člověk mohl Prahu prohlédnout z různých úhlů. Letošní Dvořákovo nábřeží bylo skvěle zvolenou lokací.

V rámci Dinner in the sky je možné absolvovat oběd, večeři, a dokonce i exkluzivní kulinářský zážitek při západu Slunce. Pánové, nechceme vám radit, ale taková žádost o ruku v oblacích (přestože na plošině nepokleknete), by byla na zážitkem na celý život.

Dinner in the Sky je provozováno ve více než 40 zemích na světě a na seznamu pravidelně figuruje i Česká republika. Zážitek je možné díky střešce absolvovat i v dešti (výhled počasí na následující dny je ovšem více než optimistický) a je i pro vozíčkáře či osoby s lehkým tělesným postižením. Do výšky kolem padesáti metrů je vyvezena skupina maximálně 22 hostů. Více informací zjistíte a rezervaci si uděláte na webu dinnerinthesky.cz. Dinner in the sky je možné si užít do 12. září. 
Reklama