Řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně doceňován, což vyplývá z dat o spotřebě řepkového oleje pro potravinářské účely.
Z průzkumu veřejného mínění, provedeného v říjnu 2012 společností STEM/MARK vyplynulo, že většina českých spotřebitelů sleduje pravidelně při nákupu rostlinných olejů, o jaký druh oleje se jedná. Použití řepkového oleje k přípravě pokrmů se v domácnostech jednotlivých cílových skupin liší. Uplatnění nachází v kuchyních necelé poloviny žen s dětmi do 15 let (43 %) a pouze jedné třetiny samostatně žijících osob ve věku 30-50 let a seniorů nad 60 let věku (32 %). Více než tři pětiny dotázaných neví, zda je řepkový olej přínosný (od 55 % u matek s dětmi po 59 % u seniorů). Poměrně velké množství dotázaných (zejména senioři – 65 %) také není schopno říci, zda řepkový olej obsahuje spíše prospěšné mastné kyseliny nebo naopak ty nežádoucí.
„Správě sestavený jídelníček by měl zajistit potřebný příjem všech prospěšných látek, zejména rostlinných olejů bohatých na omega-3 mastné kyseliny, a to zejména na úkor živočišných tuků a zdrojů transmastných kyselin. Přínos řepkového oleje spočívá v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu prospěšných vícenenasycených mastných kyselin,“říká RNDr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky ovlivněním hladiny cholesterolu. Dále brání růstu aterosklerotických plátů v cévách a snižují riziko trombóz, které zhoršují průchodnost cév. Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je podle posledních výzkumů důležitý i pro vývoj dětí a zdravotní stav těhotných, ovlivňuje i kvalitu kůže a zásadním způsobem se promítá do obranyschopnosti organismu nebo do výskytu alergických onemocnění. „Pro příjem doporučeného množství vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6 je potřebný přísun cca 100 ml řepkového za den,“ dodává RNDr. Suchánek.
„Ačkoli bylo u řepky za posledních 35 let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, nemá řepkový olej z hlediska kvality v očích mnoha spotřebitelů nejlepší pověst,“ uvádí Doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin a dodává: „Přitom dnešní realita je úplně jiná - současné odrůdy řepky, z nichž se olej vyrábí, jsou kvalitativně významně jiné a výrazně lepší, než staré – tzv. erukové odrůdy. Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové, tzv. dvounulové odrůdy řepky, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.“
Řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně doceňován, což vyplývá z dat o spotřebě řepkového oleje pro potravinářské účely. Přitom hned za hranicemi, u našich německých sousedů, se stal v roce 2010 řepkový olej nejoblíbenějším rostlinným olejem mezi spotřebiteli. Tuto pozici v roce 2011 nejenom obhájil, ale s tržním podílem 37,3 % dokonce posílil.
Na podporu spotřeby řepkového oleje zahájil v září 2012 Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin informační kampaň „Řepkový olej – olej nad zlato“. Úkolem tříletého projektu podporovaného EU je zvýšit povědomí o nutričních vlastnostech řepkového oleje a zvýšit jeho spotřebu. Více informací k celému projektu je k dispozici na webových stránkách www.olejnadzlato.cz.
Nový komentář
Komentáře
Olej používám minimálně. Nejčastěji olivový a na smažení slunečnicový. Poslední dobou jsem si oblíbila rýžový (na studenou, nebo pečení) - vyzkoušejte
ještě jsem ho neměla, kupuju olivový
Používám olivový,řepkový i občas slunečnicový olej.
pouzivam slunecnicovy ale i repkovy-stridam,
do salatu -olivovy
Dříve se používalo sádlo,lidé se dožívali vysokého věku a hlavně tím,že byli stále na čerstvém vzduchu,dnes ,i když jste venku,tak čerstvý vzduch je tak akorát někde na horách a stále se všechno svádí na jídlo a nedostatek pohybu
jiný ani nepoužívám, taky olivový zastudena...
kobližka — #21 Taky már ráda sádlo, řízek usmažený na sádle je úplně nejlepší.
na smažení používám řepkový, slunečnicový a přidávám do nich vždy máslo! Na dochucení vždy ten nejlepší olivový, nelisovaný, jen mačkaný.
Krtina86 — #7 Ano a pak přichází na řadu dlouho zavrhované sádlo
kupuji slunenicový a olivový
nejzdravejsi a nejchutnejsi olej pouzivam repkovy a slunecnicovy
řepkový olej nekupuji, nechutná nám
Kupuji olivový a slunečnicový olej , ty nám chutnají nejvíce
Asi před 20 lety jsem řepkový používala, ale když jsem na něm smažila, smrděc celý byt po rybyně. Dnes používám slunečnicový, sádlo a olivový. Vše v pohodě.
Kupuji, jsem s ním spokojená. Občas koupím olivový, slunčnicový.
Já kupuji kvalitní, olivový. Řepkový jsem v obchodě vůbec nenašla.
Bio řepkový jsem zrovna koupila, ale máme spoustu dalších olejů.
Kupuji řepkový,slunečnicový a olivový olej - každý z nich nachází v mé kuchyni místo.
hmm, řepkový nekupuji, u nás jede olivový