Řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně doceňován, což vyplývá z dat o spotřebě řepkového oleje pro potravinářské účely.
Z průzkumu veřejného mínění, provedeného v říjnu 2012 společností STEM/MARK vyplynulo, že většina českých spotřebitelů sleduje pravidelně při nákupu rostlinných olejů, o jaký druh oleje se jedná. Použití řepkového oleje k přípravě pokrmů se v domácnostech jednotlivých cílových skupin liší. Uplatnění nachází v kuchyních necelé poloviny žen s dětmi do 15 let (43 %) a pouze jedné třetiny samostatně žijících osob ve věku 30-50 let a seniorů nad 60 let věku (32 %). Více než tři pětiny dotázaných neví, zda je řepkový olej přínosný (od 55 % u matek s dětmi po 59 % u seniorů). Poměrně velké množství dotázaných (zejména senioři – 65 %) také není schopno říci, zda řepkový olej obsahuje spíše prospěšné mastné kyseliny nebo naopak ty nežádoucí.
„Ačkoli bylo u řepky za posledních 35 let dosaženo nevídaného šlechtitelského pokroku, nemá řepkový olej z hlediska kvality v očích mnoha spotřebitelů nejlepší pověst,“ uvádí Doc. Ing. Petr Baranyk, CSc. ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin a dodává: „Přitom dnešní realita je úplně jiná - současné odrůdy řepky, z nichž se olej vyrábí, jsou kvalitativně významně jiné a výrazně lepší, než staré – tzv. erukové odrůdy. Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové, tzv. dvounulové odrůdy řepky, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu prakticky po celém světě.“
Řepkový olej představuje nutričně velmi hodnotnou potravinu, a přesto není jeho význam českými spotřebiteli dostatečně doceňován, což vyplývá z dat o spotřebě řepkového oleje pro potravinářské účely. Přitom hned za hranicemi, u našich německých sousedů, se stal v roce 2010 řepkový olej nejoblíbenějším rostlinným olejem mezi spotřebiteli. Tuto pozici v roce 2011 nejenom obhájil, ale s tržním podílem 37,3 % dokonce posílil.
Na podporu spotřeby řepkového oleje zahájil v září 2012 Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin informační kampaň „Řepkový olej – olej nad zlato“. Úkolem tříletého projektu podporovaného EU je zvýšit povědomí o nutričních vlastnostech řepkového oleje a zvýšit jeho spotřebu. Více informací k celému projektu je k dispozici na webových stránkách www.olejnadzlato.cz.
Nový komentář
Komentáře
Olej používám minimálně. Nejčastěji olivový a na smažení slunečnicový. Poslední dobou jsem si oblíbila rýžový (na studenou, nebo pečení) - vyzkoušejte
ještě jsem ho neměla, kupuju olivový
Používám olivový,řepkový i občas slunečnicový olej.
pouzivam slunecnicovy ale i repkovy-stridam,
do salatu -olivovy
Dříve se používalo sádlo,lidé se dožívali vysokého věku a hlavně tím,že byli stále na čerstvém vzduchu,dnes ,i když jste venku,tak čerstvý vzduch je tak akorát někde na horách a stále se všechno svádí na jídlo a nedostatek pohybu
jiný ani nepoužívám, taky olivový zastudena...
kobližka — #21 Taky már ráda sádlo, řízek usmažený na sádle je úplně nejlepší.
na smažení používám řepkový, slunečnicový a přidávám do nich vždy máslo! Na dochucení vždy ten nejlepší olivový, nelisovaný, jen mačkaný.
Krtina86 — #7 Ano a pak přichází na řadu dlouho zavrhované sádlo
kupuji slunenicový a olivový
nejzdravejsi a nejchutnejsi olej pouzivam repkovy a slunecnicovy

řepkový olej nekupuji, nechutná nám
Kupuji olivový a slunečnicový olej , ty nám chutnají nejvíce
Asi před 20 lety jsem řepkový používala, ale když jsem na něm smažila, smrděc celý byt po rybyně. Dnes používám slunečnicový, sádlo a olivový. Vše v pohodě.
Kupuji, jsem s ním spokojená. Občas koupím olivový, slunčnicový.
Já kupuji kvalitní, olivový. Řepkový jsem v obchodě vůbec nenašla.
Bio řepkový jsem zrovna koupila, ale máme spoustu dalších olejů.
Kupuji řepkový,slunečnicový a olivový olej - každý z nich nachází v mé kuchyni místo.