Nemoci srdce a cév zabíjí více lidí, než nádorová onemocnění. Hlavní příčinou jejich vzniku je způsob života s minimem pohybu v kombinaci s nevhodnou stravou. Prevencí je tedy dostatek pohybu a vyvážená strava, ve které tuky hrají zásadní roli.

„Americká Agentura pro potraviny a léčiva (FDA) označila řepkový olej jako vhodný nástroj prevence kardiovaskulárních chorob. Povolila výrobcům uvádět tvrzení, že konzumace zhruba jedné a půl lžíce řepkového oleje denně (19g) může snížit riziko jejich vzniku,“ uvedla na setkání Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin prof. MUDr. Věra Adámková, CSc., přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEM. „Samozřejmě za předpokladu, že řepkový olej nahradí stejné množství nasycených mastných kyselin a nebude se tak navyšovat celkový denní příjem kalorií,“ dodává prof. Adámková.
Řepkový olej obsahuje 93% prospěšných nenasycených mastných kyselin a pouze 7 % nasycených mastných kyselin, tj. nejméně ze všech běžně používaných olejů. Z tohoto pohledu dokonce předčí i olej olivový a slunečnicový. Proto je velmi doporučován odborníky na výživu.
Od roku 2012 probíhala s využitím prostředků z EU informační kampaň mezi odbornou i laickou veřejností o nutričních výhodách řepkového oleje. V rámci projektu „Řepkový olej – olej nad zlato“ provedla agentura STEM/MARK průzkum spotřebitelského chování se zaměřením na řepkový olej. Z výsledků vyplývá, že spotřebitelé rozlišují nejen mezi živočišnými a rostlinnými tuky, ale zároveň jsou si více vědomi rozdílů mezi jednotlivými oleji. V posledních třech letech výrazně vzrostla znalost nutričních kvalit a zvýšila se frekvence použití řepkového oleje, především u rodin s malými dětmi a u seniorů.
„Mezi seniory, kteří se v době poválečné potravinové nouze setkali s nepříliš kvalitním technickým řepkovým olejem s vysokým obsahem kyseliny erukové, se úspěšně daří odstraňovat jejich neopodstatněné obavy. Od osmdesátých let se pěstují vyšlechtěné, tzv. bez erukové odrůdy řepky. Pokud v jídelníčku seniorů převažují tuky rostlinné, splní se i požadavky na stravování při chronických onemocněních jako je diabetes II. typu a metabolický syndrom,“ komentuje výsledky výzkumu Mgr. Tamara Starnovská, vedoucí nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice Praha.

Hlavní zjištění průzkumu STEM/MARK a srovnání s rokem 2012:
Nákup rostlinných olejů
- Stejně jako před třemi lety, velká část respondentů (3/4) při nákupu sleduje druh rostlinného oleje. O druh oleje se začali zajímat více i senioři, v roce 2012 ho sledovalo 61 % z nich, nyní je to už 70 %.
- Rostlinné oleje jsou stále nejčastěji nakupovány ve velkých obchodních centrech, při velkém nákupu. V samoobsluze nakupuje tento druh olejů zhruba pětina dotázaných.
Využívání a konzumace rostlinných olejů
- Výrazně narostla znalost použití řepkového oleje pro přípravu studených i teplých pokrmů (39 % v roce 2012, 56 % v roce 2015), a to u všech tří cílových skupin.
- Dotázané domácnosti v letošním roce výrazně častěji uvádějí, že doma používají řepkový olej k přípravě pokrmů – 53 % domácností (35 % v roce 2012). Největší nárůst podílu domácností je patrný u seniorů (o 23 procentních bodů) a žen s dětmi (o 20 procentních bodů). S tím souvisí i zvýšená frekvence použití řepkového oleje – jde o posun z „několikrát měsíčně“ na „několikrát týdně“ (29 % v roce 2012, nyní 45 % domácností).
- Ve studené kuchyni došlo k mírnému nárůstu využití řepkového oleje (z 16 % na 24 %) na úkor slunečnicového (z 61 % na 54 %), stále však vede olej olivový (z 73 % na 68 %).
- V teplé kuchyni se nejčastěji používá slunečnicový olej (jde však o pokles z 83 % na 75 %). Používání řepkového oleje zaznamenalo výrazný nárůst (z 26 % na 40 %), především na úkor olivového oleje (pokles z 27 % na 19 %).
- Všechny tři cílové skupiny se při nákupu rozhodují především podle druhu oleje, u seniorů jde o výrazný posun preference od značky k surovině, ze které je olej vyroben.
Prospěšnost řepkového oleje
- Co se týče chuti, třetina dotázaných se domnívá, že řepkový olej dodává pokrmům příjemnou chuť (v roce 2012 to bylo 20 %). Nejvíce lidí s tímto názorem přibylo v kategorii seniorů (z 20 % na 38 %) a mezi matkami s dětmi (z 23 % na 33 %).
- Prospěšnost řepkového oleje deklaruje 43 % (32 % v roce 2012), mezi seniory dokonce 45 % (posun z 26 %).
- Obsah mastných kyselin, které jsou v řepkovém oleji, stále nezná skoro polovina respondentů (prakticky beze změny mezi lety 2012 a 2015). Posun ve znalosti je patrný pouze u seniorů – 41 % ví o tom, že řepkový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny (v roce 2012 to bylo jen 26 %).
- Třetina dotázaných se domnívá, že složení řepkového oleje nejlépe vyhovuje výživovým požadavkům z hlediska složení tuků a zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin. Podíl zastánců se mezi lety zvýšil ve všech cílových skupinách, nejvíce však mezi seniory (z 20 % na 36 %).
- Opět třetina lidí si myslí, že je prospěšné zařazovat řepkový olej do jídelníčku několikrát za týden, 38 % se domnívá, že stačí několikrát za měsíc. Nárůst frekvence konzumace je patrný zejména u seniorů (několikrát týdně ze 17 % na 30 %) a matek s dětmi do 15 let (několikrát týdně z 25 % na 33 %).
„Tento trend vnímám velmi pozitivně. Řepkový olej je skvělým zdrojem v potravě nedostatečně zastoupených omaga 3 nenasycených mastných kyselin, které mají vliv na vývoj mozku a nervové soustavy dětí, dokonce již v těhotenství,“ komentuje zvýšený nárůst konzumace řepkového oleje v rodinách s malými dětmi RNDr. Pavel Suchánek z IKEM.
Další informace o projektu na www.olejnadzlato.cz, též na Facebooku: www.fb.com/olejnadzlato.
Nový komentář
Komentáře
Používám téměř na všechno řepkový olej, vyjímečně slunečnicový.
Používám téměř na všechno řepkový olej, vyjímečně slunečnicový.
Na srdíčko jsem se naučila používat Coenzym EXTRA. Jsem chválena lékaři při kotrolách již delší dobu, rozhodně jsem ráda, že mi ten coenzym poradily v lékarně.
Smažím nasucho
Lepší je řepkový olej, hlavně na tepelnou úpravu. Slunečnicový je zase spíše na studenou.
Od dětství mám raději řepkový než slunečnicový a nějaká reklama je mi jedno.
monkee — #4 No jo, asi nejde na odbyt.
oleje střídám
Kdyby tady ty pindy byly pravda, tak jsme za komančů byli nejzdravější národ na světě (počet infarktů naznačoval opak a lékaři tehdy doporučovali přejít na málo dostupný oliváč), protože jiný olej v regálech nebyl. Pardon, byl ještě nepoužitelný smradlavý sojový.
Co rok,to jiný olej - jednou je to slunečnicový,pak olivový,teď zase řepkový...díky,sama si vyberu a nebudu podléhat reklamě
jo používám,oleje střídám
ten je výborný