8053fa3e1dc15-titul.jpg
Foto: Turnovská pivnice

Mě by zajímalo, jestli pro vás byla pekařina vždycky jasnou volbou?
To určitě ne. Myslím, že jsme se k tomu nějak přirozeně dostali.

Takže to byla spíš cesta?
Přesně tak. Nedávno jsme se o tom s kolegy bavili v autě, jak jsme se k tomu vlastně dostali. Já jsem třeba chtěla chovat krávu, džerzejku, a mít vlastní mléko pro sousedy z okolí. Chtěla jsem dělat sýry, máslo... A pekla jsem ráda. To všechno začalo na mateřské.

Byl to tedy takový váš sen během mateřské?
Přesně tak. Měla jsem tři děti, takže jsem byla na mateřské dlouho, a postupně se ve mně ten sen rodil. Po mateřské jsem si říkala, co teď? A oslovila mě kamarádka, která má svou malou pekárnu. Tam jsem začala prohlubovat své znalosti. A časem jsem se dostala do Turnovské pivnice, která má nejen své vlastní pivo a krávy, ale také svou pekárnu, kde se to úplně vytříbilo, dalo by se říct.

A co byla vaše původní profese?
No, původně jsem chtěla dělat kynologii. Takže úplně mimo obor. Prošla jsem různými profesemi, třeba jsem byla vedoucí v Intersportu. Ale řemeslo, ta pekařina, to je úplně něco jiného. A musím říct, že mě to naplňuje.

Myslíte si, že řemeslo má dnes ještě budoucnost?
Já myslím, že síla mu rozhodně zase roste. Dneska se lidé víc dívají na složení, na různé éčka, umělotiny... Takže si myslím, že řemeslné výrobky mají své zákazníky a potenciál do budoucna určitě.

Vaše pekárna je tedy řemeslná?
Ano, je.

Jak byste to popsala laikovi? Co to vlastně znamená?
Všechno projde rukama. Máme sice hnětač, který nám pomůže s těstem, a také rohlíkovačku, přece jen nemůžeme dělat každý rohlík ručně. Ale veškeré suroviny si připravujeme sami, vše se hlídá, tvaruje, peče celou noc. Ráno musí být hotovo, aby se mohlo rozvážet, i do Prahy. Všechno musí být přesně načasované.

To jste si po mateřské opravdu sáhla na náročnou práci, fyzicky i časově.
Určitě, ale víte co? Když vás to baví... Já vím, že to zní jako klišé, ale když vás něco opravdu baví, tak to prostě dává smysl. Každá práce má své, ale tohle řemeslo je krásné.

Vidíte kolem sebe třeba ženy nebo muže, kteří si doma pečou chleba, zkouší to?
Určitě. Mám kolegu, zkušeného pekaře, který dělá řemeslo léta. A i u nás v kuchyni jsou lidi, co se pochlubí, že si doma něco upekli. I chlapi jsou na tohle šikovní.

Je pekařina spíš mužská nebo ženská profese?
To je různé. Mně se líbí, když to dělají muži, má to zase jiný styl. Ale těžko říct, nevidím v tom rivalitu. Není to o tom, kdo je lepší, muž nebo žena. Tady nejde úplně soutěžit.

Stává se vám, že se těsto nepovede?
Vyloženě zkazit, to už moc ne. Samozřejmě záleží i na mouce, jaká přijde, ale když člověk dodržuje recept a má praxi, tak se to stává výjimečně. Dnes už jedeme rutinně, podle receptů.

7ae9ee1cf269d-Chleb.jpg
Foto: Turnovská pivnice

Jak dlouho trvá upéct řemeslný chleba?
Chleba trvá nejdéle. Hněte se zhruba 15 minut, pak se rozporcuje, nechá se odpočinout, zatočí se, dá se do ošatek a musí kynout. Mezitím připravujeme koláče, rohlíky, preclíky... Musíte si rozvrhnout čas, aby všechno navazovalo. Je to o time managementu.

Pečete i doma?
Sladké, ano. Mám tři děti. Dvě holky, jeden kluk. Pomáhají mi hlavně se sladkým. Slané si spíš doneseme z práce, ale doma si upečeme třeba bábovku.

Vidíte u dětí zájem o řemeslo?
Myslím, že si hlavně užívají, že jsem s nimi, že nemusím po noční spát. Rádi pomáhají a baví je, že je pochválím. Ale že by věděli, čemu se chtějí věnovat? To zatím ne.

A chcete, aby šli ve vašich stopách?
Ne. Budu ráda, ať dělají cokoliv, co je bude bavit. Můžete mít jakoukoliv školu, ale stejně vás to může táhnout jinam. Hlavně, aby byli šťastní.

Jsou v pekařině nějaké trendy? Sledujete třeba Instagram?
Asi ani ne tak módní trendy, ale spíš se řídíme tím, co se jí. Třeba ke kolenu v Turnovské pivnici se hodí jiný chléb než k polévce. Takže přizpůsobujeme třeba velikost, děláme kilové i dvousetgramové chleby. Bagety, banketkové pečivo... Ale držíme se klasiky a přizpůsobujeme se tomu, co lidé chtějí. Naše pečivo totiž dodáváme exkluzivně do sítě poboček Turnovských pivnic a do krámku v Turnově.

A co je nejoblíbenější produkt z vaší pekárny?
Momentálně preclíky, pivní. Takže propojení s pivem. Jinak hodně jdou knedlíky, uzeniny, chleba. I sladké se prodává, ale tyhle výrobky jsou sázka na jistotu, jsou prostě poctivé.

Zdroj: Autorský článek