Rakletování – tedy „Raclette“ – je jedním z typických pokrmů ve Švýcarsku. Základem tohoto pokrmu je tradičně sýr Raclette. Od značky Madeta ale víme, že pro domácí rakletování lze použít i sýry, jako je Romadur, niva, plátkový sýr Lipánek a mnoho dalších. Dokonce i oblíbený syreček. Tradiční přílohou při rakletování jsou opékané či vařené brambory, šalotka nebo nakládané okurčičky.

Vybrali jsme si čtyři recepty, se kterými jsme rakletování zrealizovali. Testované recepty najdete všechny na těchto stránkách

Jaké jsou naše redakční recenze na rakletování se sýry z Madety?

Veronika Bulánková

Naše redakční akce byla moje první zkušenost s rakletováním. Aromatické a výrazné sýry příliš nemusím, ale byla jsem příjemně překvapená. V roztavené formě se jejich hrany trošku otupí, sýry jsou méně výrazné a pro mě mnohem chutnější. Nejvíce mi překvapivě chutnal Romadur, který běžně vůbec nevyhledávám. V kombinaci s chlebem s hořčicí, opečenou cibulkou a kousky špeku chutnal skvěle. Skoro jsem ho vdechla a pak mi bylo líto, že už nemám. Moc mi chutnala i roztopená niva. Myslím, že rakletování je super, když se večer sejdou přátelé a vy chcete přichystat pohoštění, které není pracné, ale efektní a dobře chutná. Výhodou je, že ani nepotřebujete tolik surovin, sýry jsou totiž tučné, tudíž rychle zasytí.

Marta Kratochvílová

Rakletované sýry jsou pochoutka, proto mě potěšilo, že jsme je mohli ochutnat během akce s Madetou v redakci žena-in.cz. Začali jsme Romadurem se špekem a cibulí, který byl vážně výborný. Ideální třeba na podzimní večery. Nejvíc ze všech pokrmů s rakletovanými sýry Madeta mi však chutnala niva na víně. Ta byla opravdu výborná. Víno a sýry k sobě pasovaly odjakživa, a skvěle dopadl i tento pokrm. Pro fanoušky diet je zase skvělý Jihočeský syreček. Ten je za mne ideální na léto, pokud nechcete přibrat do plavek a cítit se těžce. Navíc mi syrečky moc chutnají.

Karolína Waberová

Když se řekne raclette, představím si Švýcarsko a skvělý sýr, který se tam na rakletování vyrábí. U nás lze koupit jen zřídka, a navíc je extrémně předražený. Proto jsem si myslela, že si na další rakletování budu muset počkat. Osvícení přišlo až ze strany Madety. Ta mi ukázala, že rakletovat jde i se sýry jako je Romadur, niva nebo třeba z Tylžského archivního sýru či z „obyčejného“ Madelandu. Sýry mám moc ráda a neumím si bez nich představit život, proto mám radost z každého nového receptu! Rakletování je navíc co se týče sdružování lidí taková obdoba grilování. Ze všech sýrů mi pak nejvíce chutnal právě Tylžský archivní.

Klára Křížová

Myslela jsem si, že rakletování je složitější věc a že k tomu musím mít originál přístroj a sýr ve velikosti cihly. Byla jsem nadšená, jak díky malému šikovnému rakletovači Boska, který jsme dostali od Madety, šlo všechno rychle a jednoduše. Inspirace ZDE. Všechny recepty, které jsme vyzkoušeli, byly super, dokonce jsem snědla i syrečkový raklet (normálně syrečky nejím). Je to super nápad, sejít se s přáteli a rakletovat. Sýry od Madety jsou pro mě jednička.

Vendula Kubalíková

Rakletování byla moc příjemná akce. Povídalo se, popíjelo a degustovalo v milé společnosti. Za vrchol jsem považovala pečenou bramboru se slaninou a syrečkem. S posledním chodem jsem naopak už trochu bojovala, ale moc jsem si celkově pochutnala. Společnost mi tentokrát dělaly i obě dcery a užily jsme si příjemné odpoledne.

Vyzkoušejte rakletování a podělte se se svými zážitky na Instagramu pod hashtagem #rakletujsmadetou.

Více inspirace a receptů naleznete zde.

Naše články


Reklama