Seznámili jsme se před magickým dnem, před keltským svátkem Beltine, pro mnohé před pálením čarodějnic. Pozvali jsme domů naše oblíbené přátele a naplánovali si „obyčejné“ opékání špekáčků a zapálení krásné velké čarodějnice. Chtěla jsem se předvést nějakým neobyčejným dezertem a plánovala jsem třeba trifle nebo šarlotu.
Nakonec všechno dopadlo úplně jinak a na radu kamarádky Lenky jsem změnila své záměry a pustila se do dezertu, který pro mě byl dosud naprosto neznámý. Už jeho název mě nalákal - RED VELVET CAKE. Nezní to skvěle? Když jsem si dort „vygůglila“, bylo už jasné, čím budu chtít tentokrát kamarády oslnit.
Červený, sametový už na první pohled. Ano, zamilovala jsem se! Suroviny velice jednoduché a tradiční, žádný zběsilý úprk a nákup nezvyklých a drahých potravin.
Red velvet cake je, jak už název napovídá, dort v červených barvách, s bílou náplní. Připravit ho můžeme jako klasický dort, prořezaný a naplněný několika vrstvami bílého krému, ozdobený tímto krémem i na povrchu. Můžeme také upéct mini verzi - malé red velvet cupcakes. Tahle varianta se velice líbila našim dětem, vyhrál však nakonec klasický dort.
V originálním receptu vznikla typická, červená barva těsta, reakcí kakaového prášku a kyselých přísad, jako je podmáslí. V dnešních receptech se těsto dobarvuje gelovými potravinářskými barvami. Gelovými proto, že jsou kvalitnější než práškové a nezanechávají umělou pachuť.
Mezi základní ingredience patří mouka, máslo, podmáslí a kakaový prášek. Tady jsem narazila na jediné úskalí při tvorbě těsta. Chybělo mi podmáslí. Opět jsem se poradila s googlem a nahradila požadované množství bílým jogurtem, smíchaným s trochou mléka.
Náplň mě nejvíce lákala lehká, ne příliš sladká. Měla jsem v lednici dva kelímky mascarpone a smetanu ke šlehání, takže bylo jasno.
Prošla jsem si hromadu receptů na netu a nakonec jsem se nejvíce inspirovala u Lucie a také něžná cukrářka Manuela.
Suroviny
250 g polohrubé mouky
125 g změklého másla
150 g cukru krupice
2 velká vejce
1/2 lžičky soli
240 g bílého jogurtu, rozmíchaného s trochou mléka
15 g holandského kakaa
1 lžička octa
2 lžičky prášku do pečiva
1 - 2 lžičky červené gelové potravinářské barvy
krém
500 g mascarpone
300 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C, rošt umístíme do poloviny trouby.
Do mísy na těsto prosijeme mouku. Přidáme kakao, sůl a prášek do pečiva a promícháme. Změklé máslo smícháme s cukrem. Můžeme si pomoci elektrickým šlehačem - metlou. Přidáme vajíčka a jogurt, nakonec i potravinářskou barvu a ocet. Důkladně promícháme a smícháme se sypkým základem. Opět důkladně promícháme.
Těsto nalijeme do dortové formy, vymazané olejem a vysypané moukou. Pečeme asi 40 minut. Propečenost zjišťujeme klasicky - zapíchnutím špejle do středu dortu. Dort je hotový až je špejle suchá a není na ní nalepené těsto.
Upečený korpus necháme důkladně vychladnout a mezitím si připravíme krém.
Ušleháme dotuha šlehačku, kterou ochutíme cukrem. Opatrně přimícháme do mascarpone a vymícháme krásně hladký krém. S uvedeným množstvím cukru je krém velice malinko sladký. Kdo má raději sladší dezerty, může si cukr přidat.
Studený korpus překrojíme na tolik vrstev, koli chceme. Jednotlivé vrstvy promažeme a slepíme krémem a krémem pomažeme také celý povrch dortu. Při krájení dortu se nám všude kolem vytvořily drobinky, kterými můžeme dort posypat.
Necháme vychladit a podáváme.
Dort je božský a nezapomenutelný! Vyzkoušejte sami.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Zajímavý recept, vyzkouším ho
Ta barva je zvláštní...
Taky to vyzkouším,vypadá to lákavě a nic takového jsem zatím nezkoušela,tak uvidíme...
Slyšela jsem, že red velvet je moc oblíbený.
TRefa:me to vubec nezaujalo,zdali pak ta barva je bez konzervatu.v nedeli jsem videla podobnou vec,v televizi kdyz Babica varil/pekl ten marcipanovy dort cerveny.
ta barva je fakt pro oko
Zítra do toho jdu.
Ta červená je úžasná
,já jsem také experimentovala s potrav.barvama,dětem jsem dělávala barevné přílohy,jela u nás třeba modrá,nebo zelená bramborová kaše
daska59 — #34 přesně tak! v dnešní době je to snad ve všem, tohle upečete tak 2x za rok, ale denně sníme tolik nezdravých věcí a najednou ve všech hlodá červík nedůvěry kvůli troše barviva
No to vypadá úžasně.
Trocha barviva nás nezabije. Víte kolik ho do sebe dostaneme ani o tom nevíte?
Ve mně stále hlodá červík nedůvěry v potravinářskou barvu. Nedala by se nahradit něčím přírodním? Jinak vypadá lákavě.
Dort bych ráda vyzkoušela,recept vypadá lákavě
Pro vsechny, ktere rikaji, ze tam barvivo nedaji (ja bych ho tam taky nedala, mozna jen tu stavu z repy, proto tento dort, ac je v Severni Americe silene popularni, nedalam) - upecte si v tom pripade normalni dort. Tohle je RED VELVET a ta cervena tam proste byt musi!
Zkusím bez barviva
margot — #28 není zač, ještě jsem si všimla, že je tady prášek do pečiva, já dala sodu, kterou jsem přelila úplně na konci tím octem a vmíchala dovnitř!
Stránky Lucie znám, ráda tam brouzdám, také od ní jsem četla jak na to a určitě někde najdete i video postup, sice v angličtině, ale aspoň to člověk vidí, tak ať se příště podaří
Jarulka — #25 tak dík, příště zkusím s tou hladkou moukou a s podmáslím místo jogurtu. na stránkách Lucie (viz odkaz nahoře) je foto daleko menšího dortíku, tak to mě zmátlo.
vypadá to moc dobře a lákavě
margot — #22 ještě jsem zapoměla, ano klasická dortová forma
margot — #22 ano z jedné dávky, pošlu vám odkaz receptu, podle kterého jsem pekla já, hlavně vidím, že já dávala hladkou mouku a tady je v receptu polohrubá a to podmáslí udělá taky hodně.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=126730
a ten krém jsem dala nakonec cukr, žervé a nějaký sýr Philadelphia, je jemně slaný a docela drahý, ale nemusí tam být, jo a vanilkové aroma.
Prošla jsem hodně stránek a receptů než ho zkusila, ale stálo to za to!