V magazínu Žena-in se setkáváte s články na téma Zdravé vaření. Partnerem tohoto seriálu je společnost Zepter International se svými dokonalými pomocníky pro vaření. Společnost Zepter International je odborník na zdravé vaření s pomocí vysoce kvalitního nádobí. V minulém článku jsme vám představili dokonalého kuchyňského pomocníka mixSy, nyní vám pro inspiraci přinášíme zajímavé recepty! Celý článek najdete ZDE.
MixSy je moderní univerzální kuchyňský spotřebič, který nahrazuje několik dalších přístrojů. Pomocí tohoto multifunkčního mixéru dokážete v kuchyni zvládnout celou řadu činností. Nejdůležitější však je, že tyto činnosti budete moci provádět tak snadno a rychle, jak je to jen možné. Tento univerzální přístroj vám pomůže rychle a bez námahy provádět řadu úkonů souvisejících s vařením. MixSy potřebuje na každou činnost jen pár vteřin.
TATARSKÁ OMÁČKA Z JOGURTU
- 1 bílý jogurt bez tuku
- 1 cibule
- 1 sterilovaná okurka
- 1 lžička hořčice
- sůl, pepř, několik kapek bílého vína nebo citronové šťávy
Postup přípravy:
Do bílého jogurtu dáme všechny přísady a vyšleháme s pomocí nástavce na míchání.
DOMÁCÍ MAJONÉZA BEZ VAJEC A OLEJE
- 1 bílý jogurt bez tuku
- 1 vařená brambora
- 1 lžíce vývaru z brambor
- sůl, pepř, několik kapek bílého vína nebo citronové šťávy
Postup přípravy:
Pomocí šlehacího kotouče do hladka umixujeme vařené brambory s trochou vývaru.
Do hladké táhlé hmoty zlehka vmícháme jogurt a podle potřeby dochutíme ostatními přísadami. Do pokrmů přidáváme jako pravou majonézu.
KRABÍ KOKTEJL
- 1 balení krabích tyčinek
- 1 mandarinka (případně kousek ananasu nebo jablko)
- 1/2 červené kapie
- 1/2 pomazánkového másla
- 1 šálek domácí majonézy
- sůl, pepř, citron
Postup přípravy:
V misce mlýnku rozsekáme zvlášť krabí tyčinky, kapii a ovoce. Poté vše smícháme, přidáme máslo, majonézu, dochutíme kořením a necháme vychladit. Podáváme s celozrnným pečivem.
HUMROVÁ POMAZÁNKA
300 g rybího filé
- 1 mrkev
- stejné množství celeru
- 1/2 cibule
- 1 jablko (oloupané)
- 1 šálek domácí majonézy
- sůl, pepř, citron
Postup přípravy:
Rybí filé, mrkev a celer uvaříme v páře. Necháme vychladnout a poté společně s cibulí a majonézou rozmixujeme pomocí nožové hlavy v nádobě mixSy. Pomazánku podle chuti dokořeníme a okyselíme. Podáváme na celozrnném pečivu, zdobíme plátky citronu.
KUŘECÍ POCHOUTKA - salát
- 250 g vařeného kuřete
- 1 velká mrkev (případně 2 malé)
- stejné množství celeru
- 1/2 cibule
- 1 jablko (oloupané)
- 1 sladkokyselá okurka
- 1 vejce vařené
- 1 šálek domácí majonézy
- sůl, pepř, citron, cukr
Postup přípravy:
Kuře společně s mrkví, celerem, cibulí a vejcem uvaříme v páře. Poté kuřecí maso, mrkev, celer, okurku, oloupané jablko a vejce dáme do mísy a nožem na maso nahrubo rozmixujeme. Přidáme majonézu, citrónovou šťávu, cukr, sůl a pepř a necháme v lednici uležet.
SALÁTOVÉ DRESINKY
- DRESINK S HOŘČICÍ A KEČUPEM
Jako základ použijeme majonézu a přidáme k ní 2 lžíce hořčice, 100 ml kečupu
a 1 cibuli. K rozmixování použijeme nožovou hlavu. Podle chuti dochutíme pepřem nebo pálivou paprikou
- DRESINK S ČESNEKEM
K základní majonéze přidáme česnek a na rozmixování opět použijeme nožovou hlavu.
- DRESINK S BYLINKAMI
K základní majonéze přidáme bylinky dle chuti (např. petržel, bazalku, provensálské koření atd.) a mixujeme pomocí nožové hlavy.
TVAROHOVÝ KRÉM S ČOKOLÁDOVOU PŘÍCHUTÍ
- 1 nízkotučný tvaroh
- dle chuti cukr
- 1 velká lžíce kakaa
- 50 ml mléka
- Postup přípravy:
Všechny ingredience smícháme dohromady a pomocí nástavce na míchání vyšleháme v hustou pěnu.
POMERANČOVÝ / GREPOVÝ DŽUS
- 2 pomeranče / 1 grep
- 1 citron
- cukr a voda
Postup přípravy:
Omyté pomeranče / grep a citron rozmixujeme pomocí nožové hlavy s cukrem. Poté dolijeme vodou a doplníme kostkami ledu. Lze přidat i jiné ovoce.
BANÁNOVÝ KOKTEJL
- 0,5 l vychlazeného mléka
- banány
- cukr dle chuti
Postup přípravy:
Nástavcem na míchání všechny ingredience vyšleháme do pěny a doplníme ledem.
ŠLEHAČKA Z MLÉKA
- 200 ml vychlazeného mléka
- 1/4 lžičky vanilkového cukru
- eventuálně 1 lžička kakaa
Postup přípravy:
Pomocí šlehacího kotouče všechny ingredience vyšleháme do husté pěny.
FRAPPÉ
- 200 ml studené vody
- 2 lžičky instantní kávy
- 1/4 lžičky vanilkového cukru
Postup přípravy:
Pomocí šlehacího kotouče všechny ingredience vyšleháme do husté pěny.
OVOCNÁ ZMRZLINA
300 g mraženého ovoce (např. jahody)
- 1 velký bílý jogurt (případně mléko nebo šlehačka)
- dle chuti cukr
Postup přípravy:
Ovoce bez rozmrazování smícháme s jogurtem (případně i mlékem) a pomocí nožové hlavy vše vyšleháme do chutné zmrzliny.
CAFFÈ LATTE
Postup přípravy:
Vysokou sklenici naplníme do dvou třetin kávou, přidáme šlehačku z mléka a kávovou pěnu frappé a na závěr dozdobíme skořicí, kakaem, grankem nebo čokoládou.