Výborné recepty na slané koláče, které si díky vynikajícím olivám opravdu vychutnáte!
CIBULOVÝ KOLÁČ Z LISTOVÉHO TĚSTA S OLIVAMI
Na přípravu 1 koláče budete potřebovat:
1 balení listového těsta (400 g)
hrst španělských černých oliv
3 rajčata
3 stroužky česneku
1 větší mozzarellu 100 g
2 cibule
7 sardinek, šprotů nebo ančoviček
4 lžíce olivového oleje
1 vejce na potření
sůl a pepř
petrželku a oregáno na ozdobu
Postup přípravy:
1. Rajčata nakrájíme na plátky a rozprostřeme na papírovou utěrku. Přikryjeme druhou utěrkou a lehkým tlakem je vysušíme.
2. Listové těsto vyválíme, dáme na plech a okraje trochu ohneme. Ohnuté kraje potřeme vejcem.
3. Na takto připravené těsto klademe plátky rajčat, na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme olivy, sardelky, na plátky nakrájený česnek a mozarellu. Koláč osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a pečeme při teplotě 200°C dozlatova. Po upečení ozdobíme nasekanou petrželkou a oregánem.
KOLÁČKY S KOZÍM SÝREM, PEČENÝMI PAPRIKAMI A OLIVAMI
Na přípravu 10 - 12 koláčků budete potřebovat:
400 g listového těsta
černé nakládané španělské olivy s peckou
200 g kozího sýra
150 ml kysané smetany
2 žloutky
pečenou oloupanou kapii
2 lžíce olivového oleje
mouku na vyválení
1 vejce na potření
mořskou sůl, pepř a oregáno
Postup přípravy:
1. Z vyváleného listového těsta vykrájíme kolečka, která dáme do misek a potřeme rozšlehaným vejcem. Dno propícháme vidličkou. Koláčky dáme do trouby a pečeme 5 minut při teplotě 220°C. Vyndáme a lžící stlačíme střední část koláčků, abychom vytvořili místo pro náplň
2. Kysanou smetanu smícháme se žloutky, solí a pepřem. Do každého koláčku dáme trochu smetany, přidáme kousek pečené oloupané kapie, španělské olivy a nakonec kozí sýr.
3. Plněné koláčky pečeme při teplotě 180°C do zlaté barvy. Při pečení budou koláčky nabývat na objemu, ale po upečení opět klesnou. Hotové koláčky ozdobíme zeleným kořením a pokapeme olivovým olejem.
Více informací najdete na adrese: www.olivyzespanelska.cz
Nový komentář
Komentáře
ja olivy muzu ale muz je neji
to bych si dala hned, olivy miluji
Já mám listové ráda pro jeho variabilitu - plnit se dá vpodstatě čímkoliv. Akorát tyhle recepty vyšly už před časem v časopise Apetit
Listové těsto je na mě dost tučné, raději ho nahrazuji kynutým, které není tak mastné.