Doba přípravy: asi 40 minut
Vystačí na: asi 6 sklenic a 350 ml

Čatní, občas psáno i anglicky chutney, je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo a doplňující fádní pokrmy a jasnou barvou zároveň zdobí stůl. Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad (včetně mravenců nebo larev). Používá se k dochucení jak jídel z masa, tak i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou. U nás je dostupné v hotové formě, prodávané ve skleničkách, v Indii se připravuje většinou čerstvé, často ze sezónních plodin. A stejně tak si jej můžete připravit i vy doma.

Přísady:

  • 700 g broskví (očištěných a nakrájených na kostičky)
  • 300 g fenyklu (očištěného a nakrájeného na malé kousky)
  • 300 g řapíkatého celeru (očištěného a nakrájeného na malé kousky)
  • 200 g šalotky (očištěné a nakrájené na kostičky)
  • nastrouhanou kůru a štávu z 1 chemicky neošetřené limetky
  • 300 ml jablečného octa
  • 2 zarovnaná PL čerstvého tymiánu
  • 4 zarovnané KL soli
  • 2 zarovnané KL chilli koření
  • 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

  1. Na přípravu čatní vložíme broskve, fenykl, celer a šalotku do většího hrnce. Přidáme kůru a šťávu z limetky, ocet, tymián, sůl a chilli a dobře promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.
  2. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Více na OETKER.CZ

Reklama