monini

Užíváme si teplé dny a večery, těšíme se na víkend, kdy budeme grilovat. Protože tipů a receptů pro chutné grilování není nikdy dost, přinášíme vám zajímavou inspiraci na recepty, které jste nejspíš ještě neochutnali! Abychom si pochutnali, hlavní zásadou je použití kvalitních surovin. Pak teprve bude chuť pokrmu dokonalá. Naší ingrediencí číslo jedna je olivový olej Monini.

Šťavnatá krkovice „česnek a chilli“

  • 6 plátků krkovice
  • 1 dcl olivového oleje Monini s česnekem a chilli
  • 4 lžíce kečupu
  • Čerstvý rozmarýn (nebo jiné bylinky dle chuti)
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • Sůl, pepř

Máte-li mladé maso, nenaklepávejte ho, zůstane tak pěkně šťavnaté. Každý plátek masa opepřete, vetřete do něj česnek a posypte ho nasekanými bylinkami. Poté maso potřete kečupem a vše dobře zpracujte, aby byl každý plátek masa „obalený". Takto ochucené maso navrstvěte na sebe do mísy, zalijte olivovým olejem a překryjte fólií. Maso nechte marinovat nejlépe přes noc v ledničce. Plátky grilujte asi 10 minut z každé strany, před servírováním je podle chuti osolte a podávejte nejlépe s pečenými bramborami v alobalu, zakápnutými zakysanou smetanou.

Citrónové kuře na špízu

  • 6 kuřecích prsíček
  • 20 dkg tenkých plátků anglické slaniny
  • 1 dcl olivového oleje Monini s citrónem
  • Libeček
  • Sůl, pepř

Maso pokrájejte na větší kostky. V misce smíchejte olej, nasekaný libeček, sůl a pepř. Poté dejte maso do mísy, zalijte ho marinádou a promíchejte ji s masem. Mísu překryjte fólií a nechte marinovat 2 hodiny v ledničce. Špízy připravíte tak, že si na prkýnku nejprve vytvoříte „hada" - proložíte kostky masa plátky slaniny. Poté vše spíchnete jehlou nebo špejlí. Půjde to jednoduše, protože kuřecí maso je měkké a špejle jím krásně projde, i když budete propichovat několik kousků najednou. Jako přílohu podávejte bílé pečivo nebo těstovinový salát.

Svěží salát ke grilu

  • 1 listový salát (nejlépe římský)
  • 250g cherry rajčátek
  • 200g sýru feta

Na zálivku:

  • 6 lžic olivového oleje Monini s citrónem
  • Šťáva z půlky pomeranče
  • 1 lžíce medu
  • Čerstvě umletý pepř, případně sůl

Zeleninu opláchněte, salát natrhejte a rajčátka rozpulte. Obojí dejte do větší mísy a navrch „rozdrobte" fetu. V jiné misce nejprve prošlehejte metličkou olej s pomerančovou šťávou, poté přidejte med a podle chuti okořeňte. Zálivkou přelijte salát vždy až těsně před servírováním. Můžete si ji ale připravit i dopředu a skladovat v lednici. V tom případě ji pak před podáváním znovu prošlehejte, aby se ingredience spojily.

monini

Čevabčiči na pikantní topince (ocení pánové)

  • 600 g mletého hovězího masa
  • 400 g mletého vepřového masa
  • 3 stroužky najemno nasekaného česneku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 malé cibule
  • Čerstvé oregáno (může být i rozmarýn)
  • Sůl, čerstvě umletý pepř
  • 6 krajíců chleba
  • 6 lžic olivového oleje Monini s česnekem a chilli
  • 1 červená cibule
  • Plnotučná hořčice

Ve větší míse smíchejte oba druhy masa, dostatečně je osolte a okořeňte pepřem. Přidejte česnek, dvě najemno nasekané cibule, oregáno a vejce a důkladně promíchejte. Nakonec přisypte strouhanku, aby směs tolik nelepila. Ze směsi vytvarujte malé válečky a dejte je na hodinu odpočinout do lednice.
Krajíce chleba překrojte napůl a slabě je potřete pikantním olejem.
Čevabčiči grilujte nejlépe na táccích z alobalu, aby vám nepropadávaly mřížkou v grilu, a průběžně je otáčejte. Krátce ogrilujte i ochucený chléb. Čevabčiči podávejte na chlebu ochuceném hořčicí a proužky červené cibulky.

Rajčatová bruschetta jak má být

  • 8 zralých velkých rajčat
  • 2 menší stroužky česneku
  • Bílý nebo tmavý balzamikový ocet (např. od firmy Ponti)
  • Několik lžic olivového oleje Monini s bazalkou
  • Sůl, čerstvě mletý pepř
  • Snítky čerstvé bazalky na ozdobu

Rajčata nakrájejte na větší kousky, přidejte k nim najemno nakrájený česnek, vinný ocet a olej. Vše promíchejte, osolte a opepřete a ozdobte čerstvou bazalkou.

Grilované lilky s parmazánem (skvělý předkrm i příloha)

  • 1-2 lilky (podle toho, jak moc chcete zasytit)
  • Několik lžic strouhaného parmazánu (podle počtu plátků lilku)
  • Extra panenský olivový olej Monini s bazalkou
  • Sůl

Lilky nakrájejte na tenčí plátky (asi 0,5 cm) a po obou stranách je osolte. Asi po 15 minutách pustí vodu, kterou slijte. Plátky pak z obou stran lehce potřete olejem s bazalkou (dobře poslouží mašlovačka). Lilky grilujte nejprve krátce z jedné strany, poté je otočte, posypte parmazánem a dogrilujte. Na talíři můžete znovu přelít bazalkovým olejem pro výraznější chuť.

Fazolový salát (rychlá a originální příloha)

- 2 plechovky bílých fazolí
- 4 lžíce kaparů i s lákem
- Malý pórek
- Extra panenský olivový olej s česnekem a chilli
- sůl
Fazole slijte, dejte je do mísy a přidejte k nim kapary i s lákem. Pórek nakrájejte na jemná kolečka a přidejte ho k fazolím. Dochuťte pikantním olejem a solí.

Redakční tip:

monini

Italové nedají na kvalitní extra panenský olej dopustit a běžně jím dochucují různé typy jídel přímo na talíři. Od salátů a těstovin až po grilované steaky. Říkají totiž, že dobrý olivový olej každý pokrm „dotáhne“. Ochucené extra panenské olivové oleje Monini obsahují typické středomořské ingredience, které dodají vašemu letošnímu grilování nový rozměr. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte naše tipy!

  • Jemný citronový

Výborně se hodí k marinování drůbeže a jehněčího masa. Můžete jím také pokapat grilovanou rybu nebo mořské plody těsně před servírováním. Citrón báječně chutná ve spojení s čerstvou zeleninou - vašemu oblíbenému salátu se bude určitě zamlouvat!

  • Pikantní s česnekem a chilli

Tuto variantu ocení zejména pánové! Skvěle podpoří chuť hovězího a vepřového masa - jednoduše jej použijte jako základ grilovací marinády nebo mu dejte prostor rovnou na talíři. Pokud na ohni rádi opékáte brambory, spojení s tímto olejem se přímo nabízí.

  • Svěží příchuť bazalky

Klasická chuť bazalky patří do klasických předkrmů, které by na letní party neměly chybět: bruschetta (topinka) s rajčaty a česnekem nebo caprese (rajčata prokládaná mozzarellou). Tento olej použijte ve spojení s grilovanými sýry jako je tofu nebo feta a rozhodně na potření typické středozemní grilované zeleniny.

Více o olivovém oleji Monini na www.monini.cz

TÉMATA:
SEZONA