Nakládaný camembert se sušenými švestkami a vlašskými ořechy
- 6 camembertů
- 250 g sušených švestek
- 250 g vlašských ořechů
- 1 l rostlinného oleje
- 3 větší červené cibule
- Sůl, pepř
Postup: Vlašské ořechy a švestky přesekáme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Camemberty si rozřízneme podélně napůl a dobře osolíme a opepříme. Poté přidáme ořechy, cibuli a sušené švestky. Sýry vložíme do uzavíratelné sklenice a zalijeme olejem. Trošku protřepeme, abychom nádobu zbavili vzduchu. Skladujeme na tmavém místě s pokojovou teplotou. Necháme zrát 3–6 týdnů. Poté skladujeme v lednici. Oblíbenou chuťovku kombinujeme s dobře nachlazeným hořkým Bitrem.
Nakládaní utopenci
- 1 kg špekáčků
- 500 g cibule
- 250 g kysaného zelí
- 3 červené papriky
- 100 g nakládaných okurků
- Divoké koření (černý pepř, nové koření, bobkový list)
- Pikl (500 g vody, 250 g octa, 50 g cukru, špetka soli)
Postup: Špekáčky rozřízneme podélně napůl, ale nedokrojíme. Nacpeme je cibulí, paprikou, okurkem a zelím. Když nám zbydou ingredience, tak je dáme ještě do sklenice ke špekáčkům. Pikl si zavaříme i s divokým kořením a necháme odstát. Pak už jen naše špekáčky zalijeme a necháme cca týden odležet. Párujeme společně s hořkým Bitrem, který pokrm ideálně chuťově doplní.
Vepřová líčka na Bitru s máslovou kaší
Líčka si začistíme, osolíme a opepříme. Opečeme na oleji a stáhneme. Na tom samém hrnci zarestujeme i kořenovou zeleninu pořádně na barvu (barva orestované zeleniny udá i barvu výsledné omáčky). Poté přidáme cibuli a česnek. Přihodíme bylinky a stále restujeme. Přidáme koření a zalejeme Starobrno Bitrem. Všechna ta připečená chuť a barva se odvaří. Zredukujeme na 1 a zalejeme vývarem. Vložíme demi glace a líčka. Dusíme na středním plameni do změknutí. Poté vyjmeme líčka, omáčku přecedíme přes jemné sítko a zredukujeme. Nakonec před servisem jen vmícháme studené máslo a už nevaříme! Brambory si oloupeme a uvaříme do měkka v osolené vodě. Prolisujeme je, přidáme máslo a smetanu a vyšleháme do hladké konzistence. Párujeme s nachlazeným hořkým Bitrem, který ještě lépe podtrhne chuť.
- 1 kg vepřových líček
- 2 mrkve, kus celeru, 2 petržele
- 1 cibule, 3 stroužky česneku
- Svazek bylinek (tymián, rozmarýn…)
- Divoké koření (černý pepř, nové koření, bobkový list)
- 500 ml Starobrna Bitr
- 50 g demi glace (možno vynechat)
- 500 ml vývaru (ideálně hovězí, drůbeží)
- Olej, sůl, pepř
- 500 g brambor typu C
- 100 g másla
- 200 g 31% smetany
Škvarková pomazánka s kapary a cornichos okurkami
- 300 g škvarků
- 6 cornichons okurků
- 1 šalotka
- 2 žloutky
- Lžíce majonézy
- Kapary
- Bylinky na ozdobu
- Bageta
Postup: Škvarky si umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, okurky a kapary. Přidáme žloutek, majonézu, sůl a pepř. Bagety si opečeme a potřeme škvarkovou pomazánkou. Ozdobíme kapary, cornichons okurky a bylinkami. Nejlépe si pokrm vychutnáme díky párování s dobře vychlazeným Bitrem.
Brownies z hořké čokolády, višňovým pyré a Bitr zmrzlinou
- 200 g hořké čokolády
- 175 g másla
- 325 g cukru
- 130 g hladké mouky
- 3 vejce
Postup: Čokoládu s máslem rozpustíme, přidáme cukr, mouku a vejce a pořádně vymícháme. Vylijeme do malého pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečeme na 170 °C cca 23 minut.
- 200 g višní
- 70 g cukr
- Šťáva z jednoho citronu
- Panák whisky
Postup: Višně si vypeckujeme. Z cukru uděláme karamel a vhodíme do něj višně. Necháme odvařit karamel (kdyžtak si můžeme pomoct troškou vody). Přidáme whisky a svaříme úplně tekutinu. Vymixujeme.
- 100 g glukózy
- 300 g 31% smetany
- 200 g mléka
- 250 ml Starobrna Bitr
- 150 g cukru
- 150 g žloutků
Postup: Smetanu, mléko, glukózu a Starobrno Bitr zavaříme. Žloutky si vyšleháme s cukrem a na tuto hmotu potom lijeme vařící směs. Opatrně a po troškách. Nalijeme do misky, dáme do mrazáku a každou hodinu promícháme, aby to neztuhlo na kámen.
Nový komentář