630610d8165cdobrazek.pngExtra hořký Starobrno Bitr Světlý čtyřikrát chmelený hořký ležák Bitr se vaří tradičním způsobem na dva rmuty z nejkvalitnějších surovin. Za příjemné pravé chmelové aroma Bitr vděčí kombinaci tří prvotřídních typicky českých odrůd včetně nejznámějšího Žateckého poloraného červeňáku. Ten se pro svou jemnost a příjemné aroma používá i při závěrečném studeném chmelení v ležáckých tancích. Správné složení použitých chmelů zajistilo Bitru vyváženou chuť a skvělou pitelnost. Pivo je dále charakteristické jiskrně zlatavou barvou, středním řízem, vyšší hořkostí od prvního loku a lahodným chmelovým dozvukem, nabádajícím k dalšímu napití. Extrakt původní mladiny (dříve stupňovitosti) spodně kvašeného ležáku Bitr činí 11,5 % hm. a hořkost 35 jednotek IBU.

Nakládaný camembert se sušenými švestkami a vlašskými ořechy 

63060ff6be820obrazek.png

  • 6 camembertů
  • 250 g sušených švestek
  • 250 g vlašských ořechů
  • 1 l rostlinného oleje
  • 3 větší červené cibule
  • Sůl, pepř

Postup: Vlašské ořechy a švestky přesekáme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Camemberty si rozřízneme podélně napůl a dobře osolíme a opepříme. Poté přidáme ořechy, cibuli a sušené švestky. Sýry vložíme do uzavíratelné sklenice a zalijeme olejem. Trošku protřepeme, abychom nádobu zbavili vzduchu. Skladujeme na tmavém místě s pokojovou teplotou. Necháme zrát 3–6 týdnů. Poté skladujeme v lednici. Oblíbenou chuťovku kombinujeme s dobře nachlazeným hořkým Bitrem.

Nakládaní utopenci

63061007ca5d5obrazek.png

  • 1 kg špekáčků
  • 500 g cibule
  • 250 g kysaného zelí
  • 3 červené papriky
  • 100 g nakládaných okurků
  • Divoké koření (černý pepř, nové koření, bobkový list)
  • Pikl (500 g vody, 250 g octa, 50 g cukru, špetka soli)

Postup: Špekáčky rozřízneme podélně napůl, ale nedokrojíme. Nacpeme je cibulí, paprikou, okurkem a zelím. Když nám zbydou ingredience, tak je dáme ještě do sklenice ke špekáčkům. Pikl si zavaříme i s divokým kořením a necháme odstát. Pak už jen naše špekáčky zalijeme a necháme cca týden odležet. Párujeme společně s hořkým Bitrem, který pokrm ideálně chuťově doplní.

Vepřová líčka na Bitru s máslovou kaší 

630610265ef1fobrazek.png

Líčka si začistíme, osolíme a opepříme. Opečeme na oleji a stáhneme. Na tom samém hrnci zarestujeme i kořenovou zeleninu pořádně na barvu (barva orestované zeleniny udá i barvu výsledné omáčky). Poté přidáme cibuli a česnek. Přihodíme bylinky a stále restujeme. Přidáme koření a zalejeme Starobrno Bitrem. Všechna ta připečená chuť a barva se odvaří. Zredukujeme na 1 a zalejeme vývarem. Vložíme demi glace a líčka. Dusíme na středním plameni do změknutí. Poté vyjmeme líčka, omáčku přecedíme přes jemné sítko a zredukujeme. Nakonec před servisem jen vmícháme studené máslo a už nevaříme! Brambory si oloupeme a uvaříme do měkka v osolené vodě. Prolisujeme je, přidáme máslo a smetanu a vyšleháme do hladké konzistence. Párujeme s nachlazeným hořkým Bitrem, který ještě lépe podtrhne chuť.

  • 1 kg vepřových líček
  • 2 mrkve, kus celeru, 2 petržele
  • 1 cibule, 3 stroužky česneku
  • Svazek bylinek (tymián, rozmarýn…)
  • Divoké koření (černý pepř, nové koření, bobkový list)
  • 500 ml Starobrna Bitr
  • 50 g demi glace (možno vynechat)
  • 500 ml vývaru (ideálně hovězí, drůbeží)
  • Olej, sůl, pepř
  • 500 g brambor typu C
  • 100 g másla
  • 200 g 31% smetany

Škvarková pomazánka s kapary a cornichos okurkami 

630610510fd39blobid0.png

  • 300 g škvarků
  • 6 cornichons okurků
  • 1 šalotka
  • 2 žloutky
  • Lžíce majonézy
  • Kapary
  • Bylinky na ozdobu
  • Bageta

Postup: Škvarky si umeleme, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, okurky a kapary. Přidáme žloutek, majonézu, sůl a pepř. Bagety si opečeme a potřeme škvarkovou pomazánkou. Ozdobíme kapary, cornichons okurky a bylinkami. Nejlépe si pokrm vychutnáme díky párování s dobře vychlazeným Bitrem.

Brownies z hořké čokolády, višňovým pyré a Bitr zmrzlinou

630610582e7dbobrazek.png

  • 200 g hořké čokolády
  • 175 g másla
  • 325 g cukru
  • 130 g hladké mouky
  • 3 vejce

Postup: Čokoládu s máslem rozpustíme, přidáme cukr, mouku a vejce a pořádně vymícháme. Vylijeme do malého pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečeme na 170 °C cca 23 minut.

  • 200 g višní
  • 70 g cukr
  •  Šťáva z jednoho citronu
  • Panák whisky

Postup: Višně si vypeckujeme. Z cukru uděláme karamel a vhodíme do něj višně. Necháme odvařit karamel (kdyžtak si můžeme pomoct troškou vody). Přidáme whisky a svaříme úplně tekutinu. Vymixujeme.

  • 100 g glukózy
  • 300 g 31% smetany
  • 200 g mléka
  • 250 ml Starobrna Bitr
  • 150 g cukru
  • 150 g žloutků

Postup: Smetanu, mléko, glukózu a Starobrno Bitr zavaříme. Žloutky si vyšleháme s cukrem a na tuto hmotu potom lijeme vařící směs. Opatrně a po troškách. Nalijeme do misky, dáme do mrazáku a každou hodinu promícháme, aby to neztuhlo na kámen.

Reklama