Foto: Spa hotel Lanterna

Potřebujeme:

  • 600 g hovězích líček
  • 2 cibule
  • 100 g sádla
  • 300 ml červeného vína (důležitá rada – čím lepší víno, tím lepší líčka!)
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 50 g másla
  • 500 g brambor
  • 100 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 100 g másla
  • lžíce rajského protlaku
  • sůl, pepř

Postup:

Hovězí líčka opláchneme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme, opepříme, orestujeme dozlatova na sádle. Líčka vyjmeme a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova. Ke konci přidáme lžičku rajského protlaku, zalijeme vínem a orestujeme „do zrcadla“. Je důležité odpařit co nejvíce z vína. Pak už jen přidáme líčka, zalijeme je vývarem a dusíme pod poklicí doměkka. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme na másle dozlatova, osolíme, opepříme. Jako přílohu můžeme zvolit bramborovou kaši: Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka, scedíme je a rozšleháme s máslem, mlékem a smetanou. Pro hladší kaši můžeme propasírovat přes sítko.

Rada Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna, jak pokrm servírovat: Bramborovou kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka a ta posypeme orestovanou zeleninou.

Zkuste i náš další recept:

Reklama