DSC_0064.jpg (181 KB)

Jednoduchý tip na jídlo, které znaly už naše maminky a babičky. Dříve se na smaženky chodilo do mléčných barů a i dnes na ně občas někde narazíte. Znáte je? Ochutnali jste někdy? 

Vyzkoušeli jsme použít již ochucený tvaroh s vanilkou a smaženky byly skvělé. Pokud na něj nenarazíte, nevadí. Oslaďte si plnotučný tvaroh podle své chuti a přidejte vanilku.

DSC_0033.jpg (201 KB)

Suroviny

  • 1 balení krájené veky
  • 500 g plnotučného tvarohu (nebo ochucený vanilkový tvaroh)
  • cukr nebo med podle chuti
  • špetka vanilkových semínek
  • 3 vejce
  • strouhanka
  • cukr moučka na posypání
  • olej na smažení

Postup

Tvaroh ochuťte a důkladně zamíchejte. 

DSC_0044.jpg (103 KB)

Připravte si krájenou veku. Vždy dva kousky k sobě. Každý plátek veky namažte trochou tvarohu a přilepte k sobě. Takto si nachystejte všechny smaženky, až nezbyde žádný tvaroh a žádná veka.

DSC_0050.jpg (122 KB)

Vejce vyklepněte do misky nebo hlubokého talíře. Rozšlehejte vidličkou. Do vedlejšího talíře vysypejte strouhanku.

Každou slepenou veku s tvarohem obalte nejprve ve vajíčku, potom ve strouhance. Z obou stran i z boku.

DSC_0054.jpg (165 KB)

Smažte ve vyšší vrstvě oleje, ze všech stran dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný olej.

DSC_0061.jpg (178 KB)

Ihned podávejte.

DSC_0065.jpg (140 KB)

Dobrou chuť přeje Elly.

Tvaroh v hlavní roli

Tvarohová bábovka

babo.jpg (59 KB)

Tvarohové lívanečky

livance.jpg (49 KB)

Tvarohové koblihy s malinovou omáčkou

koblihy6.jpg (165 KB)

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

Uložit

Uložit