„Mléko je hlavním zdrojem vápníku pro zdraví našich kostí. Obsahuje zdraví prospěšné tzv. probiotické mikroorganismy. Z minerálních látek se jedná jak o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód. Z vitaminů se v mléce nacházejí vitamíny, které jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny,“ říká prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.

Chia pudink s ovocem

Ingredience na 3 porce:

  • 35 g semínek chia
  • 400 ml kefíru
  • Ovoce dle libosti (hodí se ideálně jahody, borůvky, maliny, třešně…)
  • Datlový sirup nebo jiné sladidlo dle chuti

Postup:

Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá, ale je potřeba započít ji přibližně půl dne předem. Tolik času totiž potřebují semínka chia, aby krásně změkla a vytvořila rosolovitou hmotu podobnou pudinku. Do misky nasypte uvedené množství semínek, zalijte je kefírem (použít se dá jistě i kefír s příchutí či rostlinné nebo kravské mléko, ba i jiný mléčný výrobek), promíchejte a nechte v lednici konat svou práci. Až k nim za půl dne přijdete, semínka budou kefírem nasáklá a budou vypadat podobně jako želé. A to je právě ono – chia pudink! 

Přemístěte do dezertních mističek, dozdobte ovocem (použila jsem borůvky, maliny a višně, které jsem rozmixovala na pyré), můžete ještě dosladit sirupem – ten také můžete vmíchat do každé složky zvlášť.

Dětská specifika:

  • Pozor na obtížnější stravitelnost (platí o semínkách obecně) a vyšší podíl bílkovin, které by mohly zatěžovat dětské ledviny. Proto řadím do kategorie od 1 roku.
  • Někdy se uvádí i špatný vliv chia semínek na laktaci (neboť jde o semínka šalvěje hispánské), proto pokud nekojíte zcela bezproblémově, buďte v jejich konzumaci raději opatrná.
  • Malým dětem do 2 - 3 let bych nedávala tohoto pudinku plnou dávku, spíše méně pudinku a více ovoce, aby ho dítě zkrátka nedostalo „velký nášup“. Důvodem je jednak obtížnější stravitelnost i projímavost semínek.

Více informací naleznete zde.

Reklama