Dnešní recept nás opět zavede do Indie. Připravil ho Michal Nikodem - šéfkuchař kulinářského studia Ola kala. Chapati Indové vnímají jako přílohu, vy si ale klidně můžete pochutnat jen na samotných plackách. Nebo je přidat k jakémukoli zeleninovému pokrmu...
Na 8 – 12 placek dle velikosti budete potřebovat:
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g vody
- lžička ghí (Co je to ghí?)
Postup:
Vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte 5 minut odpočinout.
Z těsta vytvořte kuličky cca 2-4 cm veliké, vyválejte na placky 12-20 cm v průměru, tloušťka cca 2 mm. Nechte z obou stran „osušit nasucho na pánvi“ a poté nechat „nafouknout“ nad plamenem.
Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.
Dobrou chuť!
Nový komentář
Komentáře
Placky znám, občas, když jedeme za synem do Prahy, zajdeme si na večeři do indické restaurace. Nejen, že jídlo/masité/ mi velice chutná, ale příloha - placky, tak ty nemají chybu. Potírají se máslem nebo česnekem a chutnají i samotné.
gerda — #14 To máš pravdu
gerda — #15 napadnouT, vynechává mi klávesnice, potvora...
risina — #11Ano, to mi taky mohlo napadnou, než jsem já napadla redaktorku
Mea culpa!
kobližka — #9no, ono se jaksi očekává, že když někdo na něco dává recept, tak ho má vyzkoušený. To je jako já bych radila, jak se dělá kváskový chleba a nevěděla, co kvásek je
Ghí - to je ZASE dovozová novinka. Naše báby a prabáby máslo přepouštěly úplně běžně.
Já dnes dělala placky bramborové a také se mi takhle pěkně nafoukly - mňam
Předpokládám, že autorka ví, co je ghí - ta podtženáotázk aje odkaz na vysvětlení
.
Ale taky bych prosila o objasnění, jak nechat nafouknout nad plamenem
.
Vypadají velice dobře.
gerda — #8 Také jsem doteď nevěděla,co je to ghí,než jsem četla komentáře níže pode mnou...tak co se mnou? Utopit,nebo zastřelit?
Pavla_b — #7No, tak když autorka neví, co je to ghí, pak od ní můžeme těžko očekávat praktickou radu stran nafukování placek
Taky nerozumím "nafouknutí" nad plamenem.
tak to asi ne
Maria28 — #4Možná nad plynovým hořákem, ale to je příliš experimentální
Tyto placky dělat nebudu - snažím se vyhýbat pšenici, ale není mi jasný pojem "nad plamenem" - to mám rozdělat v kuchyni oheň nebo co?
manislava — #1Promiň, tvou reakci čtu až teď. Ty placky bych si dala docela ráda, mám ráda jednoduché věci.
Ghí je přepuštěné máslo.
Mňam, a co je ghi? Prepustene maslo. Pouzivam a delam si ho už dlouho, dle kuchařky od Zemanove
nedam na něj dopustit.