Vystačí na: asi 10 porcí
Doba přípravy: asi 40 minut
Doba pečení: asi 30 minut
Přísady:
Na těsto:
- 250 g změklého másla nebo margarínu
- 200 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
- 5 žloutků
- 200 g hladké mouky
- 50 g Gustinu jemného kukuřičného škrobu Dr. Oetker
- 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker
- špetka soli
- 5 bílků
- 100 g mandlových plátků
- 40 g cukru
Na náplň:
- 750 g čerstvých jahod
- 1 zarovnaná PL cukru
- šťáva z 1 citrónu
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker
- 1 balíček Želatinového ztužovače Dr. Oetker
- 100 ml vody
Na ozdobení:
- 5 čerstvých jahod
- Ještě potřebujeme:
- plech na pečení (30 × 40 cm)
- elektrický ruční šlehač
Příprava:
1. Na přípravu těsta v míse vyšleháme máslo nebo margarín s cukrem, vanilínovým cukrem a žloutky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme mouku smíchanou se škrobem, kypřicím práškem a solí a na nejnižším stupni vyšleháme dohladka.
2. Těsto naneseme na plech vyložený papírem na pečení a uhladíme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a stejnoměrně ho rozetřeme na těsto. Posypeme mandlovými plátky a cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
- Elektrická trouba: 180 °C
- Horkovzdušná trouba: 160 °C
- Plynová trouba: stupeň 3
- Doba pečení: asi 30 minut
3. Upečený plát necháme vychladnout.
4. Na přípravu náplně jahody nakrájíme na malé kostičky, pocukrujeme, pokapeme šťávou z citrónu a necháme odležet.
5. V míse vyšleháme smetanu s vanilkovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned zlehka vmícháme do šlehačky. Opatrně vmícháme ovoce.
6. Plát podélně nakrájíme na 3 pruhy (40 × 10 cm) a stáhneme papír na pečení. Jeden pruh položíme na podnos a potřeme polovinou náplně. Přiložíme druhý pruh a potřeme zbytkem náplně. Třetí pruh nakrájíme na proužky o šířce 4 cm a naneseme je na povrch náplně. Řezy ozdobíme čtvrtkami jahod a uložíme do chladničky nejméně na 3 hodiny tuhnout.
Nový komentář
Komentáře
vypadá to dobře