DSC_0029.jpg (136 KB)

Čokoláda je jasně podzimní potravina. Vlastně i zimní. Tedy, myslím že i jarní a letní. Čokoláda je prostě oblíbená po celý rok. Jenže teď, při pošmourných podzimních dnech chutná ještě lépe. Čokoláda totiž prokazatelně zlepšuje náladu. A to je při podzimních splínech potřeba.

Naše brownies jsou ze špaldové mouky, můžete však použít i pšeničnou, máte-li ji raději. Polohrubou.

Čokoláda, kterou do brownies nasekáte je na vás. My jsme dali mix. Chyběla nám mléčná, kterou jsme chtěli taky použít, tak jsme do brownies přimíchali několik nakrájených tyčinek Milka Milkinis. Doporučuju, ty byly v brownies dokonalé!!!

Suroviny

  • 125 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 150 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g kakaa

nakonec vmícháme nasekané

  • 50 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
  • 100 g mléčné čokolády (nebo Milka Milkinis)
  • 50 g bílé čokolády
  • 100 g ořechů (může být mix - my jsme použili vlašské a kešu)

DSC_0033.jpg (101 KB)

Postup

Máslo si rozpusťte v rendlíku. 

Připravte si vodní lázeň. Do hrnce vodu, asi 4 cm vysoko a na hrnec položte kovovou misku. Nesmí se dotýkat vody. Vodu přiveďte k varu, var trochu ztlumte a do misky nalámejte 150 g čokolády. Míchejte lžičkou, dokud se čokoláda nerozpustí.

Do mísy kuchyňského robota dejte šlehat vejce s cukrem, do pěny. Až je hotovo, po částech vařečkou nebo stěrkou opatrně vmíchávejte střídavě mouku, rozpuštěnou čokoládu, rozpuštěné máslo a kakao. Přidejte špetku soli a umíchejte hladké čokoládové těsto.

Nakonec vmíchejte nahrubo nasekané čokolády a ořechy.

Vyšší zapékací nádobu o rozměru 23 x 23 cm vyložte pečícím papírem. Bude se vám s ním lépe pracovat, když papír nejdříve zmačkáte, bude poddajnější.

Do zapékací nádoby nalijte těsto, uhlaďte.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35 minut. Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout, minimálně půl hodiny. Poté nakrájejte na čtverce a podávejte. 

Můžete přidat kopeček neslazené šlehačky a trochu čerstvého ovoce.

Dobrou chuť přeje Elly.

Ještě nemáte dost čokolády? Tady je další...

Nejčokoládovější čokoládový cheesecake

X-20150527100711735.jpg (28 KB)

Čokoládový dort 

dort.jpg (133 KB)

Čokoládový fondat s ovocem a šlehačkou

DSC_3091.jpg (127 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama