Foto: Shutterstock

Butter chicken neboli máslové kuře je recept pocházející z Indie, v oblibě ho mají ale i v Británii, a to především proto, že Indie je bývalou britskou kolonií. Z Anglie se pak máslové kuře dostalo téměř do celého světa. Milujeme ho u nás, stejně jako Kanaďan Matty Matheson. Díky jeho obdobě receptu si můžeme za necelé dvě hodiny připravit pokrm, který chutná přesně jako z indické restaurace. Zapomeňte na krájení, strouhání, marinování ale i dlouhé smažení. Vše naházejte do mixéru a připravte si voňavý základ.

Do mixéru vložte: 

  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 dlouhé chilli papričky
  • asi 4 cm dlouhý kus zázvoru
  • 6 lžic olivového oleje

To vše dejte do mixéru, rozmixujte na kaši a tu následně 20 minut smažte na 150g přepuštěného másla (případně použijte klasické máslo).

Přidejte koření:

  • 3 lžíce kardamomu
  • 2 lžíce římského kmínu
  • 1 lžíce chilli v prášku
  • 2 lžíce mletého koriandru

Celou směs s kořením promíchejte a přijdete:

  • 3 lžíce rajčatového protlak
  • celou lahev pasírovaných rajčat (cca 1 l)
  • Vše vařte 1 hodinu a omáčku občas promíchejte.
  • Potom přijdete: 1 kg kuřecích prsou nakrájených na kostičky (nesmažte je, rovnou je hoďte do vroucí omáčky a vařte 10 minut)

Na závěr omáčku zjemněte:

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání v pokojové teplotě
  • 110g másla

Vařte, než se máslo rozpustí a servírujte s lístky čerstvého koriandru, pita chlebem nebo rýží.

Z původního receptu jsme se při vaření nakonec rozhodly vypustit jednu lžíci chilli prášku (původně Matty uváděl 2) a lístky fenyklu, které jsou těžko k sehnání. Butter chicken bylo v tomto poměru opravdu velmi pálivé, ale jak říká sám kuchař tak, abychom se orosily, ale jídlo mohly s chutí dojíst. Pokud nechcete jídlo tolik pálivé, vynechte chilli prášek úplně.

Reklama