Zavářky do polévek jsou kategorie, která se na první pohled nezdá nikterak pestrá a zajímavá, ale právě zavářka dokáže proměnit polévku naprosto nevšedním způsobem a udělat z ní velmi přitažlivý pokrm. Do některých patří nevšední suroviny jako ořechy či mandle, do jiných parmezán nebo třeba bylinky či candát.

A čeho se při jejich přípravě držet? Aby se knedlíčky nerozvařily, nesmí být těsto příliš řídké. Do polévky se vkládají až hotové. „Pokud byste tento typ zavářek do polévky dali rovnou uvařit, pokazila by se tím senzorika pokrmu. Polévka by mohla být zakalená a knedlíčky rozvařené. Mnohem lepšího výsledku docílíte, pokud je uvaříte zvlášť a vložíte vždy až do každé servírované porce,“ upozorňuje Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička. 

64e88187046f5obrazek.jpg
Foto:  Společnost Knedlíky Láznička

A jak podtrhnout chuť knedlíčků a nočků? Vodu na jejich vaření nikdy nezapomeňte osolit. „Pokud toužíte ještě po intenzivnějším chuťovém zážitku, vařit můžete také místo osolené vody ve vývaru,“ prozrazuje šéfkuchař.

Recept: Staročeský mandlový knedlíček

Suroviny:

  • 150 g uvařených malých krupek
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 100 ml mléka
  • 4 rohlíky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • hrst petrželky 
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého badyánu
  • sůl
  • pepř 

Postup:

Pečivo nakrájejte na drobné kostičky a zalijte mlékem. Přidejte mleté mandle a vlašské ořechy, máslo, krupky, vejce, petrželku, koření i sůl a pepř. Promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Pokud by bylo stále lepivé a řídké, zahustěte trochou hrubé mouky.  Z těsta poté vytvořte kulaté knedlíčky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut. Servírujte zvlášť do každé porce polévky. 

Recept: Bramborové bylinkové nočky do krémových polévek

Suroviny: 

  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 150 ml vody
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • směs bylinek podle chuti (hodí se bazalka, oregano, petrželka, šalvěj apod.)
  • sůl
  • vývar na uvaření knedlíčků

Postup:

Uvařené, řádně scezené brambory nechte zcela vychladnout. Studené je nastrouhejte najemno. V menším hrnci přiveďte k varu 150 ml vody. Přihoďte máslo a nechte ve vodě rozpustit. Do nádoby opatrně vsypejte polohrubou mouku a důkladně rozmíchejte. Poté přidejte nastrouhané brambory, vajíčko a žloutek a pečlivě do směsi vmíchejte. Osolte a stále míchejte, dokud se neodpaří voda. Výsledkem by mělo být hladké těsto. Ostavte z plotny, přidejte nasekané bylinky a nechte úplně vychladnout. Lžičkou odkrajujte nepravidelné nočky a vložte do jen mírně probublávajícího osoleného vývaru. Nechte vařit asi 10 minut a poté přidejte přímo do polévky. 

Více receptů, rad a tipů, jak z knedlíčků do polévky připravit nevšední delikatesu, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kde je těmto dobrotám věnovaná rozsáhlá kapitola. 

Naše tip na polévky: