64f5a3ad6caabobrazek.jpg
Foto: Michal Protivanský

Přečtěte si také některé z reakcí od účastníků naší akce, kteří špízy ochutnali:
 
64f5a334de6b4obrazek.jpgŠpíz s tofu byl vynikající! Klidně bych jich snědla třeba pět! Svěží exotická chuť, mám moc ráda asijská jídla a toto dochucení nemělo chybu.
 
64f5a3392b4e7obrazek.jpgTofu mám ráda, protože jím maso jen někdy, je to pro mě alternativa. V této podobě jako bylo na špízu, mě nadchlo, musím si napsat recept.
 
64f5a33cacd4fobrazek.jpgPro mě byl špíz s tofu zajímavé spojení chutí. Pomeranč to celé „rozsvítil“. Fakt mě to překvapilo, moje sestra je vegetariánka, určitě jí to doporučím.
 
64f5a340a5475obrazek.jpgPřekvapivě mi tofu v kombinaci s ovocem a zeleninou moc chutnalo. Špíz byl výborný a myslím, že jsem díky tomu vzala tofu na milost – ráda si ho dám znovu.
 
64f5a344d70fdobrazek.jpgTofu normálně nekupuji, zdá se mi vždy bez chuti, ale takto upravené bylo velmi chutné.
 
A zde je slíbený recept. Co budete potřebovat?

  • tofu 400 g - pevné, okapané, osušené, my jsme koupili v Kauflandu tofu K-Take it veggie
  • sójová omáčka 5 PL
  • víno rýžové 3 PL
  • omáčka hoisin 3 PL
  • arašídový olej 2 PL
  • sezamový olej 2 PL
  • nakrájený zázvor (čerstvý) 2 PL
  • med 1 PL
  • pomeranč 1 ks
  • houby šitake nebo žampiony 400 g
  • jarní cibulka 2 svazky (pouze bíle a světle zelené části, nakrájené na cca 40 kousků (asi 3 cm)
  • rostlinný olej

64f5a3783300ablobid0.jpg
Foto: Michal Protivanský

Postup:

  1. V mělké nádobě namočte do vody 8 špejlí dlouhých asi 30 cm
  2. Tofu dejte mezi papírové utěrky a položte na talíř. Zatižte ho malým těžkým hrncem nebo prkénkem, aby pustilo přebytečnou tekutinu. Nechte stát 20–30 minut. Pak tofu nakrájejte na cca 40 kostek, blok nejprve podélně rozpulte a pak krájejte.
  3. Ve velké míse prošlehejte sójovou omáčku, rýžové víno, omáčku hoisin, arašídový olej, sezamový olej, zázvor a med. Přidejte tofu, houby a jarní cibulky. Marinujte při pokojové teplotě 30–45 minut, často, ale opatrně míchejte.
  4. Z pomeranče odkrojte slupku a pak jednotlivé měsíčky podélně rozkrájejte na čtvrtky a každou z nich na šest plátků.
  5. Plech vyložte alobalem a potřete rostlinným olejem. Mřížku umístěte 20 cm pod gril a gril rozpalte.
  6. Na špejle napíchejte na střídačku kousky cibulek, houby šiitake, tofu a kousky pomeranče. Špejle položte na plech. Pečte 5–6 minut z jedné strany hezky dohněda, pak z druhé 5–6 minut, opět dozlatohněda.
  7. Mezitím nalijte zbylou marinádu do rendlíku a přiveďte k varu na středním až silném plameni. Zmírněte teplotu, aby tekutina jen mírně probublávala, a vařte asi 2 minuty, aby marináda trochu zhoustla a chuti se propojily.
  8. Špízy podávejte pokapané marinádou.

Budeme rádi, když vám bude chutnat stejně jako nám!

Naše články: