Foto: Michal Protivanský
Přečtěte si také některé z reakcí od účastníků naší akce, kteří špízy ochutnali:
Špíz s tofu byl vynikající! Klidně bych jich snědla třeba pět! Svěží exotická chuť, mám moc ráda asijská jídla a toto dochucení nemělo chybu.
Tofu mám ráda, protože jím maso jen někdy, je to pro mě alternativa. V této podobě jako bylo na špízu, mě nadchlo, musím si napsat recept.
Pro mě byl špíz s tofu zajímavé spojení chutí. Pomeranč to celé „rozsvítil“. Fakt mě to překvapilo, moje sestra je vegetariánka, určitě jí to doporučím.
Překvapivě mi tofu v kombinaci s ovocem a zeleninou moc chutnalo. Špíz byl výborný a myslím, že jsem díky tomu vzala tofu na milost – ráda si ho dám znovu.
Tofu normálně nekupuji, zdá se mi vždy bez chuti, ale takto upravené bylo velmi chutné.
A zde je slíbený recept. Co budete potřebovat?
- tofu 400 g - pevné, okapané, osušené, my jsme koupili v Kauflandu tofu K-Take it veggie
- sójová omáčka 5 PL
- víno rýžové 3 PL
- omáčka hoisin 3 PL
- arašídový olej 2 PL
- sezamový olej 2 PL
- nakrájený zázvor (čerstvý) 2 PL
- med 1 PL
- pomeranč 1 ks
- houby šitake nebo žampiony 400 g
- jarní cibulka 2 svazky (pouze bíle a světle zelené části, nakrájené na cca 40 kousků (asi 3 cm)
- rostlinný olej
Foto: Michal Protivanský
Postup:
- V mělké nádobě namočte do vody 8 špejlí dlouhých asi 30 cm
- Tofu dejte mezi papírové utěrky a položte na talíř. Zatižte ho malým těžkým hrncem nebo prkénkem, aby pustilo přebytečnou tekutinu. Nechte stát 20–30 minut. Pak tofu nakrájejte na cca 40 kostek, blok nejprve podélně rozpulte a pak krájejte.
- Ve velké míse prošlehejte sójovou omáčku, rýžové víno, omáčku hoisin, arašídový olej, sezamový olej, zázvor a med. Přidejte tofu, houby a jarní cibulky. Marinujte při pokojové teplotě 30–45 minut, často, ale opatrně míchejte.
- Z pomeranče odkrojte slupku a pak jednotlivé měsíčky podélně rozkrájejte na čtvrtky a každou z nich na šest plátků.
- Plech vyložte alobalem a potřete rostlinným olejem. Mřížku umístěte 20 cm pod gril a gril rozpalte.
- Na špejle napíchejte na střídačku kousky cibulek, houby šiitake, tofu a kousky pomeranče. Špejle položte na plech. Pečte 5–6 minut z jedné strany hezky dohněda, pak z druhé 5–6 minut, opět dozlatohněda.
- Mezitím nalijte zbylou marinádu do rendlíku a přiveďte k varu na středním až silném plameni. Zmírněte teplotu, aby tekutina jen mírně probublávala, a vařte asi 2 minuty, aby marináda trochu zhoustla a chuti se propojily.
- Špízy podávejte pokapané marinádou.
Budeme rádi, když vám bude chutnat stejně jako nám!
Naše články:
- Inspirace pro grilování: Recenze účastníků párty, kde jsme ochutnali špízy s tofu K-Take it veggie, vinnou klobásu a krkovičku z grilu od K-Mistři od fochu z Modletic!
- Grilování v komunitní zahradě na pražském Vypichu se povedlo. Hvězdou večera byla grilovaná vinná klobása od značky K-Mistři od fochu z Modletic!
- Milujete vinnou klobásu? Na to, proč je tak oblíbená a lahodná pro letní grilování odpovídá odborník z modletického masozávodu!
- 6 surovin, které dovedou grilování k dokonalosti. Co nesmí chybět na vašem grilu?
Nový komentář