Suroviny (na 1 flan o průměru 28 cm)
- 1 dýně (nejlépe máslová) 600–700 g
- 75 g třtinového cukru
- 50 g medu
- 4 celá vejce
- 2 bílky
- 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena)
- 25 cl rumu
- kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu
- 0,5 dcl pomerančové šťávy
- 350 ml smetany na šlehání (30%)
- máslo na vymazání formy
Postup:
1. V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky.
2. Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob.
3. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
4. Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse.
5. Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28 cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut.
6. Před vyndáním z formy nechte flan vychladnout a poté uchovávejte v lednici. Takto vydrží asi 3 dny.
Flan podávejte vlažný, tak chutná nejlépe!
Zdroj a foto www.nebespan.cz
Nový komentář
Komentáře
Vypadá lákavě, my děláme doma dýňový džus, mňam...
Dobrota,zdravá.
Vypadá to krásně
škoda, že není období dýní ...
díky
vida.....pred tydnem jsme meli ještě dynovou polevku