Italské tiramisu je dezert, který nemá konkurenci. Dokonale jemné a sladěné chuti, a přitom jen trocha práce. Zázrak!

pravé italské tiramisu

Velice vtipná mi přišla exkurze do dob dávných na našem magazínu. Tiramisu tady bylo hodně diskutované, protože v té době frčelo „české tiramisu“ - z pomazánkového másla. Krásně vidím vývoj ve svém vlastním vaření, kdy i já sama jsem byla ochotná spokojit se s touto náhražkou a s klidem jsem odmítala používat mascarpone. Jen se pokochejte, jak jsme vařili v roce 2005. :-)

Dnes, potom, co hltám kuchařky a kurzy kuchařských mistrů, už nejsem ochotná se o žádných náhražkách bavit. Kdo chce tiramisu, musí koupit mascarpone. Dezert z pomazánkového másla, smetany a piškotů je výborný, ale není to tiramisu.

Já jsem se tedy přehoupnula do období, kdy jsem dělala tiramisu podle „Itala v kuchyni“ - Emanuele Ridi. Recept taky najdete na našem magazínu pod názvem Tiramisu podle Itala. Takto jsme ho podávali návštěvám několik let. Až do doby, kdy mě přestalo bavit kupovat italské piškoty. A tak jsem upekla piškotový základ doma, začala vynechávat vajíčka a k mascarpone přidala smetanu.

Dnes vám tedy nabízím další verzi italského dezertu tiramisu.

Suroviny

piškot

  • 5 vajec
  • 250 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 80 - 100 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

krém

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • cukr podle chuti

na dokončení

  • 500 ml silné kávy
  • cukr podle chuti
  • italský likér Amaretto
  • kvalitní kakao

Postup

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přisypeme a přimícháme po částech mouku, kterou jsme předtím promíchali s práškem do pečiva. Vlijeme i mléko (nejdříve méně, pak podle potřeby a hustoty přidáme) a oleje. Nakonec opatrně vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh.

Připravíme si formu na pečení, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, 40 minut. Povrch piškotu bude krásně zlatavý. Necháme úplně vychladnout, vyklopíme a překrojíme podélně na půl nebo klidně i na tři díly, které budeme promazávat krémem.

Uvařenou a vychlazenou silnou kávu ochutíme cukrem a přimícháme asi čtyři lžíce Amaretta.

Smetanu vyšleháme šlehačem, ochutíme cukrem a přidáme i mascarpone. Ušleháme hladký lehce sladký krém.

Do formy, ve které jsme piškot pekli, vložíme první z nařezaných plátů. Ten pokropíme směsí kávy a likéru a pomažeme částí krému. Opět vrstva piškotu, kterou pokropíme kávovou směsí, opět krém. Končíme vrstvou krému.

Necháme v lednici několik hodin nebo přes noc. Před podáváním posypeme hustě kvalitním kakaem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama