Italské tiramisu je dezert, který nemá konkurenci. Dokonale jemné a sladěné chuti, a přitom jen trocha práce. Zázrak!
Velice vtipná mi přišla exkurze do dob dávných na našem magazínu. Tiramisu tady bylo hodně diskutované, protože v té době frčelo „české tiramisu“ - z pomazánkového másla. Krásně vidím vývoj ve svém vlastním vaření, kdy i já sama jsem byla ochotná spokojit se s touto náhražkou a s klidem jsem odmítala používat mascarpone. Jen se pokochejte, jak jsme vařili v roce 2005. :-)
Dnes, potom, co hltám kuchařky a kurzy kuchařských mistrů, už nejsem ochotná se o žádných náhražkách bavit. Kdo chce tiramisu, musí koupit mascarpone. Dezert z pomazánkového másla, smetany a piškotů je výborný, ale není to tiramisu.
Já jsem se tedy přehoupnula do období, kdy jsem dělala tiramisu podle „Itala v kuchyni“ - Emanuele Ridi. Recept taky najdete na našem magazínu pod názvem Tiramisu podle Itala. Takto jsme ho podávali návštěvám několik let. Až do doby, kdy mě přestalo bavit kupovat italské piškoty. A tak jsem upekla piškotový základ doma, začala vynechávat vajíčka a k mascarpone přidala smetanu.
Dnes vám tedy nabízím další verzi italského dezertu tiramisu.
Suroviny
piškot
- 5 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 250 g hladké mouky
- 80 - 100 ml mléka
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce slunečnicového oleje
krém
- 500 g mascarpone
- 300 ml smetany ke šlehání
- cukr podle chuti
na dokončení
- 500 ml silné kávy
- cukr podle chuti
- italský likér Amaretto
- kvalitní kakao
Postup
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, přisypeme a přimícháme po částech mouku, kterou jsme předtím promíchali s práškem do pečiva. Vlijeme i mléko (nejdříve méně, pak podle potřeby a hustoty přidáme) a oleje. Nakonec opatrně vmícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh.
Připravíme si formu na pečení, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, 40 minut. Povrch piškotu bude krásně zlatavý. Necháme úplně vychladnout, vyklopíme a překrojíme podélně na půl nebo klidně i na tři díly, které budeme promazávat krémem.
Uvařenou a vychlazenou silnou kávu ochutíme cukrem a přimícháme asi čtyři lžíce Amaretta.
Smetanu vyšleháme šlehačem, ochutíme cukrem a přidáme i mascarpone. Ušleháme hladký lehce sladký krém.
Do formy, ve které jsme piškot pekli, vložíme první z nařezaných plátů. Ten pokropíme směsí kávy a likéru a pomažeme částí krému. Opět vrstva piškotu, kterou pokropíme kávovou směsí, opět krém. Končíme vrstvou krému.
Necháme v lednici několik hodin nebo přes noc. Před podáváním posypeme hustě kvalitním kakaem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Právě tiramisu bych si už delší dobu také rada zkusila udělat doma. Jak tak koukám, tak to není až tak složité. Myslím si, že to bez problému zvládnu. Jen tak mimochodem, kdyby se někdo náhodou chtěl o tiramisu dočíst něco víc (historie, tipy na přípravu atd) tak doporučuji mrknout sem: https://www.tipio.cz/tiramisu/
Díky za recept, až bude čas, tak určitě zkusím :) Doposud jsem měla tiramisu vždycky jen v restauraci nebo koupené. Teď jsem třeba koukala na leták Lidlu a viděla ho tam v akci, tak doporučuji vyzkoušet. Na to, že je předem udělané, chutná fakt dobře.
Už jsem vyzkoušela, sice bez likéru, ale bylo to moc dobré.
Hmm, vyzkousim! A pro nekavove nadsence, tehotne zeny, kojici maminky ci deti lze misto kavy pouzit Caro :) Taky vyborna varianta tiramisu, mam ozkouseno! :)
Tiramisu dělám, ale bez vajec.
Trefa:tiramisu delame s piskoty a maskarpone.
tiramisu miluji mooc
Zajímavé...vypadá i dobře.
Hned bych si dala...
Kadla — #21 a moji zbylou smetanu vyžahne syn :-)))
vyzkouším
tiramisu občas udělám, ale já osobně mám raději např. větrníky
gerda — #19 Moji zbylou smetanu by se dalo mých pět koček a to kafe by k tomu ani nepotřebovaly
Tak já ho podle Ridiho dělávám také a chutná nám úplně nejvíc. U známých jsem jedla i z pomazánkového másla, nebylo špatné, ale tužší. Klasický recept z mascarpone a vajec mi přijde lehčí (nemyslím kaloricky) a více mi chutná.
tetička25 — #14 zbylou smetanu si nalej do kafe.
Nejvíc mě dokáže nadzdvihnout ze židle,že pod názvem tiramisu dokáží v cukrárnách prodávat cokoliv!

Vypadá to dobře, ale nic pro mě
tetička25 — #14 smetana se prodává třeba i v litrovém balení :-) Zbytek smetany si nechejte na něco jiného ;-)
tetička25 — #14 vajíčka vynechávám v receptu na tiramisu, ne na piškot, ale na ten krém...
Nějak nerozumím větě - A tak jsem upekla piškotový základ doma, začala vynechávat vajíčka když v receptu na piškot je 5 vajec. Jak se peče piškotový základ bez vajec?
V jakém balení se prodává smetana - 300 ml asi ne, spíš 200 ml a co pak s tou půlkou druhé smetany? Nebo je i balení 150 ml?
secret — #12 ten miluju,ale místo pomazánkovýho dávám zakysanou smetanu