Kuřecí prso s eidamem a broskví se v devadesátých letech objevovalo na menu téměř ve všech podnicích. My na devadesátky rádi vzpomínáme, přeci jen to byla doba, kdy bylo cokoliv možné. Dnes by se v luxusnějších restauracích při pohledu na takový pokrm strávníci ošívali, ačkoliv ho v mládí považovali za pochoutku „světových“ rozměrů. Když ponecháme základ receptu, ale trochu vyměníme suroviny, výsledkem bude stále slano – sladká chuť, ale jídlo se klidně může podávat i v Alcronu. Kuřecí vyměníme za kachní maso, z broskve uděláme broskvovou omáčku a sýr povýší z eidamu na parmezán.
 
Kachní prso s parmazánovou kaší a broskvovou omáčkou

Budete potřebovat:

  • 2 ks kachních prsou
  • 200 g domácí broskvové marmelády
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 400 g brambor (nejlépe typu C)
  • 200 g domácí broskvové marmelády
  • 100 g másla
  • 100 ml mléka
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 5 větviček tymiánu
  • pepř a sůl

Do kůže kachních prsou nejprve uděláme nožem mřížku, ale dáváme pozor, abychom zbytečně neřízli do masa. Prsa osolíme, opepříme a položíme na vyhřátou pánev kůží ke dnu. Jakmile prso začne pouštět tuk a kůže bude zlátnout, přihodíme do pánve 50 g másla a větvičky tymiánu. Opékáme z každé strany (i z těch bočních) 2–3 minuty. Kůže musí být křupavá, takže pokud máte pocit, že z té strany potřebuje ještě chvilku, určitě ji masu dopřejte. Mezi smažením dáme vařit brambory do osolené vody. Na kaši jsou nejlepší ve slupce, ale pokud spěcháme, můžeme je oškrabat a nakrájet. Když je prso ze všech stran zatažené, vložíme ho do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme zhruba 9 minut.

Z pánve vyndáme tymián a do vypečeného tuku přidáme broskvovou marmeládu a víno. Redukujeme téměř na polovinu. Do brambor přidáme 50 g másla, rozmačkáme je a postupně přidáváme ohřáté mléko. Poté vezmeme šlehač a šleháme do hladka. Přidáme parmezán a důkladně promícháme. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Aranžmá talíře neboli „plating“ může vypadat různě. Omáčkou lze vše přelít, dát ji do malé misky či vedle kaše, tak jak je to na obrázku.

Foto: autorka

Reklama