Bábovky jsou vděčným pamlskem. Dají se zabalit jako svačina, ale také nabídnou návštěvě jako moučník ke kávě. Čerstvá bábovka musí vonět a rozplývat se na jazyku. Taková je i dnešní zdravá - pohanková.
Moje maminka byla na exkurzi v pohankovém mlýně. Možná jej znáte, je to Šmajstrlův mlýn a dodává pohanku a různé výrobky z ní, do mnoha obchodů se zdravou výživou. Pohanka se zde zpracovává šetrným způsobem, aby v ní zůstala většina prospěšných látek.
Mouka z pohanky, se kterou jsem tentokrát pekla bábovku, je tmavá a má úžasnou, oříškovou vůni. Bábovce tedy dodá nejen krásnou barvu, ale i zajímavou chuť. Kombinujte ji s hladkou moukou, poměr v receptu se mi zdál ideální a bábovka byla krásně nadýchaná.
Suroviny
- 3 vejce
- 200 g třtinového cukru
- 140 g rozpuštěného másla
- 200 g pohankové mouky
- 180 g pšeničné hladké mouky
- 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 400 g kysané smetany
Postup
Nakonec přidáme kysanou smetanu a opět promícháme.
Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečeme asi 45 minut. Upečenou bábovku poznáme tak, že když do jejího středu zapíchneme špejli, zůstane čistá a nebudou na ní nalepené zbytky těsta.
Po vytažení z trouby vyklopíme a před podáváním lehce pocukrujeme.
Podle momentální chuti můžeme do těsta přidat třeba nasekané oříšky, kousky čokolády nebo sušených plodů - hrozinky, brusinky, nasekané švestky.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Mám pohanku moc ráda, takže to určitě zkusím. A co říkáte třeba na polentu? Teď jsem z ní zkusila upéct tvarožník se švestkama a bylo to skvělý! Moc doporučuju! Recept tady: http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/Bezlepkovy-kolac:-svestkovo-polentovy-tvaroznik__s639x8612.html
Ty stránky mám moc ráda, mají prima videa a zajímavé články a recepty :)
gerda — #21
paníliška — #17jakpak ne? Jasně vidím "š" v "paníliŠka"
MaVy — #19Tak to byste se divila, jak je to chutné!! Musíte vyzkoušet a pak teprve hodnotit.
Já jsem podle rady mojí kamarádky začala dělat lívanečky a palačinky s přídavkem pohanky. Pohanková mouka je trošku hrubší, ale to právě miluji. Pak jsem zkusila udělat obyčejnou krupicovou kaši 50/50 z pohankovou moukou, s máslem a skořicí a mělo to ohromný úspěch!! Teď ji dělám vždy, když máme chuť na něco malého rychlého sladkého.
já mám pohanku děsně ráda, dělávám jí hodně, ale buchtu asi né
nedovedu si tu chut představit
zelvicka — #5Ty křupky jsou super. Poprve jsem jedla pohanku před měsícem na Pustevnách v restauraci s kuřecím plátkem a houbovou omáčkou a bylo strašně dobrý, žádný bakelit se nekonal. Už se na ni chystám i doma.
gerda — #16 Přesně tak. Já tyhle recepty ani knížky nemám, ale obyčejná jídla taky považuji za nejlepší.
Průšvih ale je, že moje příjmení nezačíná na Š, tak jak to bude s mým kuchařským umem.....
paníliška — #15Já jsem si strašně dávno koupila knížku Lidová strava na Valašsku. Autor je Štika. Myslím, že to bylo dokonce v Rožnově, ve skanzenu. Ležela jsem v tom, dokud nebyl internet, každé ráno u snídaně. Velice zajímavé čtení o životě Valachů po celý rok. Na nějaké bůhvíjaké vaření nemívali při práci čas, ale i tak si dovedli pochutnat. Prostá jídla jsou opravdu nejlepší. Zachovají si všecko, co mají mít a nezatíží organismus. Nemám ráda drahé, přeplácané recepty a i v jídle se držím pravidla, že krása je v jednoduchosti.
Stejně tak se mi líbí i Slovenská kuchárka, autor je Španko......vypadá to, že komu začíná příjmení na "š", je výborný kuchař
gerda — #14 Dík.
Píšu si a vyzkouším. Tahle jídla se mi velmi zamlouvají.
Dobře, tak opisuju z Lidové stravy na Valašsku, jak jsou tam vložené recepty.
Kontrabáš:
Uvaříme oloupané brambory a zvlášť pohanku ve vodě. Uvařené brambory rozmícháme s pohanskou kaší, přidáme sůl, usmaženou cibuli, česnek a drobně pokrájenou klobásu nebo uzené maso. Vše dobře promícháme, vysypeme na vymaštěný pekáček a upečeme v troubě do růžova.
A já bych k tomu přidala bystročické kysané zelí.
Po tomhle ovšem návštěva kina nebo divadla v úvahu rozhodně nepřipadá!!
gerda — #12 A recept nedáš a nedáš.
Myslím si, že ta bábova nebude špatná, ale jak píšu níže, spíš bych nahradila část mouky ve svém receptu, tenhle se mi moc nelíbí. Občas jsem takto nahrazovala moukou celozrnnou a doma mlaskali, jak je ta oříšková bábovka skvělá.
já to poctivě nečetla, lžička soli je na půl kila mouky, když dělám kynuté těsto. Tohle je určitě kiks, měla být rozhodně jenom špetka. Většinou se do třených bábovek sůl nedává, leda ta, co se dá ve špetce k šlehanému sněhu z bílků, jdou tak vyšlehat snáz. No, ochutnala bych, ale péct tohle nebudu. Pohanku naslano jo. Kontrabáš = brambory zapečené s pohankou, to je fakt dobré jídlo. Ale bábovku neriskuju
Hele, pohanka je výborná na cévy, obsahuje rutin, používejte do polévky, jako příkrm, opravdu je moc dobrá a zdravá!
Jinak recept na bábovku mám jednodušší, dávám olej, ne máslo, s olejem je krásně vláčná. Dovedu si představit vesvém receptu polovinu mouky nahradit pohankovou. Může to být dobré.
Mi ten recept přijde jakýsi "divoký"
Ale opravdu tam přijde lžička soli?
Helena Svatková — #6 bohužel ani mě nechutná...pohanka...cítím bakelit
taky mně pohanka nechutná, přitom je tak zdravá, ale bábovku z ní vyzkouším, věřím, že bude dobrá
Helena Svatková — #6To jsme dvě, mě taky nechutná.
Pohanka mi vůbec nechutná, je to škoda, protože je to určitě zdravá potravina.
v pohankovém mlýně jsme v létě byli, pořádně nakoupili, mlýn si prohlédli a jistě se znuvu vrátíme hlavně pro čerstvé pohankové křupky
gerda — #2pohanku na sladko jídávala moje babička, děda ten ji ovšem jedl se špekem....holt zdravá výživa.. ale kdysi se nemyslelo na to, jestli je pohanka zdravá nebo ne, byla prostě součástí denního jídelníčku našich prarodičů....