Bábovky jsou vděčným pamlskem. Dají se zabalit jako svačina, ale také nabídnou návštěvě jako moučník ke kávě. Čerstvá bábovka musí vonět a rozplývat se na jazyku. Taková je i dnešní zdravá - pohanková.

pohanková bábovka

Moje maminka byla na exkurzi v pohankovém mlýně. Možná jej znáte, je to Šmajstrlův mlýn a dodává pohanku a různé výrobky z ní, do mnoha obchodů se zdravou výživou. Pohanka se zde zpracovává šetrným způsobem, aby v ní zůstala většina prospěšných látek.

Mouka z pohanky, se kterou jsem tentokrát pekla bábovku, je tmavá a má úžasnou, oříškovou vůni. Bábovce tedy dodá nejen krásnou barvu, ale i zajímavou chuť. Kombinujte ji s hladkou moukou, poměr v receptu se mi zdál ideální a bábovka byla krásně nadýchaná.

Suroviny

  • 3 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 140 g rozpuštěného másla
  • 200 g pohankové mouky
  • 180 g pšeničné hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 400 g kysané smetany

Postup

pohanková bábovkaUšleháme vejce spolu s cukrem do pěny. Přidáme rozpuštěné máslo a opět šleháme. Smícháme obě mouky s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí a tuto sypkou směs přidáme k tekuté. Smícháme vařečkou, už není nutné šlehat.

Nakonec přidáme kysanou smetanu a opět promícháme.

Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečeme asi 45 minut. Upečenou bábovku poznáme tak, že když do jejího středu zapíchneme špejli, zůstane čistá a nebudou na ní nalepené zbytky těsta.

Po vytažení z trouby vyklopíme a před podáváním lehce pocukrujeme.

Podle momentální chuti můžeme do těsta přidat třeba nasekané oříšky, kousky čokolády nebo sušených plodů - hrozinky, brusinky, nasekané švestky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama