eb9e4e534be39-obrazek.jpgFoto: Pernerka

Ingredience:

  • 150 g špaldové hladké mouky
  • 150 g pšeničné celozrnné hladké mouky
  • 500 g najemno nastrouhané mrkve
  • 140 ml rostlinného oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 140 g cukru
  • 2 lžičky skořice
  • špetku vanilky
  • hrst rozinek
  • 1 prášek do pečiva
  • 70 g jablečného pyré

Na krém:

  • 250 g polotučný tvaroh
  • 250 g mascarpone
  • moučkový cukr dle chuti

Postup:

Do mísy nastrouháme najemno mrkev. Poté přidáme cukr, skořici, vanilku a rozinky, které předtím namočíme do vody. Do mísy dále prosejeme mouku spolu s kypřícím práškem. Nakonec přilijeme vodu, olej a přimícháme jablečné pyré. Těsto zamícháme a nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Chlebíček pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 50 minut – propečenost zkontrolujeme špejlí – těsto se nesmí lepit. Hotový chlebíček necháme před krájením zcela vychladnout. Můžeme ho ozdobit citronovou polevou, kterou připravíme z citronové šťávy a moučkového cukru nebo krémem z tvarohu a mascarpone, který dochutíme cukrem a vanilkou.  

TIP: Pokud chcete veganskou variantu tohoto receptu, použijte místo krému citronovou polevu. Tu vytvoříme smícháním moučkového cukru (cca 100 g) s několika lžičkami citronové šťávy.

Zdroj receptu: Pernerka