image.jpgFoto: Pernerka

Ingredience na těsto:

  • 20 dkg špaldové hladké mouky Pernerka
  • mouka na posypávání
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • necelá ½ lžička soli
  • 20 dkg vařených brambor (nejlépe den předem)
  • 8 dkg moučkového cukru
  • 1 menší vejce
  • 8 dkg másla

Ingredience na náplň:

  • 15 dkg mletého máku
  • 1,5 dl mléka
  • 1/2 lžičky citronové kůra
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 vrchovatá lžíce švestkových povidel
  • moučkový cukr podle chuti
  • 1 vejce na potření

Postup:

Napřed smícháme suroviny na náplň. Mléko přidáváme postupně, hodně záleží, jak máme řídká/hustá povidla a jak jemně je umletý mák – náplň nesmí být tekutá (čím hutnější povidla, tím více mléka budete potřebovat). Promícháme asi půl minutky na sporáku a necháme vychladnout.

Studené oloupané brambory nastrouháme na jemném vzorku struhadla, přidáme změklé máslo a ostatní suroviny na těsto. Zpracujeme rukou.

Těsto nebudeme nechávat odpočinout, ale hned ho vyválíme na výšku cca 3-4 mm. Při vyvalování můžeme podsypávat. Z těsta vytvoříme tři obdélníky o velikosti
cca 20 x 15 cm.

Na ně postupně rozetřeme náplň (na každý plát ⅓ vychladlé náplně). Každý plát pak ještě rozdělíme na čtyři díly (krájíme po kratší straně) a následně ho stočíme z obou stran proti sobě tak, aby nám nám vznikla “spojená kopýtka”.

Ta postupně pokládáme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 185 stupňů cca 25 minut dozlatova.

bab5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Maková bábovka z celozrnné mouky