Foto: Pernerka
Ingredience na těsto:
- 20 dkg špaldové hladké mouky Pernerka
- mouka na posypávání
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- necelá ½ lžička soli
- 20 dkg vařených brambor (nejlépe den předem)
- 8 dkg moučkového cukru
- 1 menší vejce
- 8 dkg másla
Ingredience na náplň:
- 15 dkg mletého máku
- 1,5 dl mléka
- 1/2 lžičky citronové kůra
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1 vrchovatá lžíce švestkových povidel
- moučkový cukr podle chuti
- 1 vejce na potření
Postup:
Napřed smícháme suroviny na náplň. Mléko přidáváme postupně, hodně záleží, jak máme řídká/hustá povidla a jak jemně je umletý mák – náplň nesmí být tekutá (čím hutnější povidla, tím více mléka budete potřebovat). Promícháme asi půl minutky na sporáku a necháme vychladnout.
Studené oloupané brambory nastrouháme na jemném vzorku struhadla, přidáme změklé máslo a ostatní suroviny na těsto. Zpracujeme rukou.
Těsto nebudeme nechávat odpočinout, ale hned ho vyválíme na výšku cca 3-4 mm. Při vyvalování můžeme podsypávat. Z těsta vytvoříme tři obdélníky o velikosti
cca 20 x 15 cm.
Na ně postupně rozetřeme náplň (na každý plát ⅓ vychladlé náplně). Každý plát pak ještě rozdělíme na čtyři díly (krájíme po kratší straně) a následně ho stočíme z obou stran proti sobě tak, aby nám nám vznikla “spojená kopýtka”.
Ta postupně pokládáme na plech s pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 185 stupňů cca 25 minut dozlatova.
Nový komentář