Quiche - neboli slané koláče, jsou velice oblíbené. Náplň můžeme přizpůsobit sezóně a vlastní chuti a pokaždé může být koláč trochu jiný.

quiche

Základem každého quiche je slané těsto. S oblibou dělávám univerzální, velice snadné máslové těsto, které je hotové za chvíli. Kdo opravdu spěchá, může použít osvědčené kupované listové těsto. Koláč je hlavně o náplni a s touhle povedenou houbovou určitě neuděláte chybu.

Použijeme houby, které jsme nasbírali v lese. Kdo houby nesbírá, může použít i kupované žampiony. I s nimi chutná quiche skvěle.

Suroviny

těsto
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
8 lžic másla, velice dobře vychlazeného
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
4 až 6 lžic velice chladné vody

náplň
2 středně velké cibule, nakrájené nadrobno
150 g anglické slaniny
asi 500 g různých hub (můžou být i žampiony)
sůl a čerstvě mletý pepř
250 ml smetany
4 vejce
špetka muškátového oříšku
150 g ementálu nebo jiného oblíbeného sýra

Postup

Máslo nasekané na drobné kousky dáme nejméně na čtvrt hodiny do mrazáku, aby pořádně vychládlo. Můžeme ho tam ale nechat i hodinu.
Vychlazené máslo dáme do kuchyňského robota se sekacími noži. Přidáme mouku, cukr sůl a několika pulzy proměníme ve směs, která připomíná hrubou mouky s kuličkami másla. Po troškách přidáváme vodu, až se nám směs propojí v těsto. Stále byste měli v těstě vidět kousky másla, které se v žádném případě nesnažíme rozmačkat do těsta. Právě díky těmto kouskům je potom těsto krásně křupavé.
Těsto přemístíme na vál, který jsme předtím posypali moukou. Uděláme z něho malou tlustou placku, o průměru asi 10 až 15 cm, kterou ze všech stran lehce obalíme v mouce. Zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice, minimálně na hodinu.
Po vytažení z lednice necháme při pokojové teplotě asi 10 minut, poprášíme na vále trochou mouky a rozválíme na průměr asi 30 cm.
Připravené těsto dáme do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané moukou. Forma by měla mít průměr asi 25 cm, zbytek těsta bude sloužit jako okraj. Necháme půl hodiny vychladnout mrazničce.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto ve formě vyndáme z mrazničky, na povrch dáme pečící papír a celý povrch posypeme fazolem, abychom ho zatížili. Pečeme 15 minut, vyndáme z trouby a sejmeme pečící papír se zátěží. Propícháme těsto vidličkou a dáme dopéct na dalších 10 minut, dokud povrch koláče lehce nezezlátne. Před plněním necháme vychladnout.

Do hlubší pánve dáme na kostičky nakrájenou slaninu. Může být klidně tučnější, protože tuk, který se z ní vypeče použijeme na následné opečené cibulky a hub. Vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nebo čtvrtky nakrájené houby, ochutíme solí a pepřem a dusíme doměkka.
V misce smícháme vejce, smetanu, se špetkou muškátového oříšku. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Přidáme nastrouhaný sýr.
Podušené houby vyklopíme na předpečené těsto, rovnoměrně roztáhneme a zalijeme směsí vajec, smetany a sýre..
Pečeme asi 35 minut. Před krájením necháme alespoň deset minut vychladnout.

K houbovému koláči se skvěle hodí svěží zeleninový salát.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama