Když honí mlsná, je to strašné: a musí se to ihned napravit - tady jsou ty frgály:
FRGÁLE
(na 4 velké koláče)
60 dkg polohrubá mouka
1x stoprocentní tuk (ten postrouhat)
jedno celé vejce
jeden žloutek
1 malá kávová lžička soli
1 velká hrst cukru
1 kostička droždí
1/4 litru mléka (případně víc, podle potřeby)
Udělat těsto. Když je moc husté, přilít mléko. Mísit vařečkou nebo šlehačem, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy, musí být hladké (dělají se puchýřky). A nechat nakynout.
Náplně:
hrušková: sušené hrušky umýt, zalít vodou a povařit doměkka (vodu si schovat do zvláštní misky) a pak hrušky umlít na kaši, ne v mixeru (bylo by to moc řídké), ale na masovém strojku. Lze namíchati s jablečnými křížalami (1:1). Na 1/2 kg hrušek přidat 20 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 zarovnaná lžička mletého badyánu, 2 lžíce (i více) rumu, citronová kůra, na špičku nože drceného hřebíčku a mleté skořice
maková: mák uvařit ve vodě (ne v mléce, aby zůstal tmavý), přidat k máku cukr, vanilku, případně polévkovou lžíci marmelády (jakákoli rybízová, višňová...)
Gerda
Milá Gerdo,
za sebe i Harpie děkuji :-)!
Nový komentář
Komentáře
Manx: až ti bude tolik co mně, taky budeš umět:)
Se švestkovým povidlím a tvarohem jsou tuším hanácké,ale nejsem si jistá.U nás na Vysočině se ještě sypaly drobenkou a děti jim od mala říkají "kola od vozu".Ale péct je neumím,s kynutým těstem se mi nepodařilo skamarádit.
U nás asi budou o víkendu pod vlivem tohoto receptu frgále. Kdyby tak chtěl teď někdo vejít do dveří s ochutnávkou , vůbec bych se nezlobila.
gerda: ještě jsi zapomněla napsat, že než dají na těsto "náplň" tak by se měl okraj frgálu pomazat rozšlehaným vejcem
zkuste to třeba napoprvé z menší dávky, ať vám to nedá tolik práce. Určitě se to povede. Pečte opatrně, mastné těsto se rádo připaluje.
Gerdě,díky za recept,hned vyzkouším.Frgále totiž mohu a kdokoliv z našich známých jede kolem Rožnova a okolí,nesmí zapomenout přivézt vzorek...
Já to teda zkusím.
Tesay: no jasně, ale já to psala schválně nedbale, aby fakt viděla, že není čeho se bát. Já nevím, proč je z kynutého takový strach. Přece: tak jak se dává do práškového prdopeč, tak zas do kynutého kvasnice. To, že spolehlivě vzejdou, je hned vidět a těsto taky kyne před očima. A ještě si v tom prostoji, co těsto kyne, může každá/ý dělat něco jiného.
gerda: ještě by měla dát trochu cukru do toho vlažného mléka a pak droždí
Kekka: šmarjá, není nic jednoduššího. Kostku kvasnic nadrobíš do vlažného mléka, a až to vzkypí (cca za 10 minut) tak to pak všecko pomícháš a vařečkou vypracuješ. pak už to těsto pracuje samo, pod utěrkou v míse kyne, no a pak si s ním děláš co chceš! Rozplácneš na koláče, když je to řídké, naliješ na plech a něčím pohážeš nebo to upečeš ve vymaštěné formě...některé těsto se ani nemusí dávat kynout, dělá se z něj hned.
Když já neumím s kvasnicemáááááá
je to dobrota. Ostatně, já si myslím, že není nad kynuté těsto. To se totiž nepřejí, jako se přejí třeba dorty. A je zdravější.
Vůbec nevím, jak to chutná. Jako koláče??
gerda:
Tesay: no vida, však my to tady dáme dohromady!!
gerda: ještě jsi zapomněla že do toho másla na potření frgálu se má dát vanilkový cukr a rum. v sobotu jsem jich pekla 16ks. 8 hruškových a 8 tvarohových.
Technická poznámka: tyto koláče se jmenují LOPAŤÁKY, protože se sázejí do pece dřevěnou lopatou.
Původní význam slova "frgál" znamená nepodarek; spálený, špatně vykynutý nebo jinak nepodařený koláč. A takový bychom přece nejedli.
Ale ten někdo psal o frgálech se zelím, sice na sladko, ale se zelím. Tož kde je to zelí?
Frgale mi nejedou
jo, tak já jsem to sice moc hezky zkopírovala, ale vidím, že tam chybí posypka! Takže ještě nahoře před pečením posypat drobenkou a po upečení je to dobré, když se pokape máslem. No, a po konzumaci hezky navléknout joggingovou soupravu a asi tak hodinu lítat kolem bloku