Když honí mlsná, je to strašné: a musí se to ihned napravit -  tady jsou ty frgály:

FRGÁLE
(na 4 velké koláče)

60 dkg polohrubá mouka
1x stoprocentní tuk (ten postrouhat)
jedno celé vejce
jeden žloutek
1 malá kávová lžička soli
1 velká hrst cukru
1 kostička droždí
1/4 litru mléka (případně víc, podle potřeby)

Udělat těsto. Když je moc husté, přilít mléko. Mísit vařečkou nebo šlehačem, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy, musí být hladké (dělají se puchýřky). A nechat nakynout.

Náplně:

hrušková: sušené hrušky umýt, zalít vodou a povařit doměkka (vodu si schovat do zvláštní misky) a pak hrušky umlít na kaši, ne v mixeru (bylo by to moc řídké), ale na masovém strojku. Lze namíchati s jablečnými křížalami (1:1). Na 1/2 kg hrušek přidat 20 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 zarovnaná lžička mletého badyánu, 2 lžíce (i více) rumu, citronová kůra, na špičku nože drceného hřebíčku a mleté skořice

maková: mák uvařit ve vodě (ne v mléce, aby zůstal tmavý), přidat k máku cukr, vanilku, případně polévkovou lžíci marmelády (jakákoli rybízová, višňová...)

Gerda


Milá Gerdo,
za sebe i Harpie děkuji :-)!

TÉMATA:
DŮM A BYT