Za pravlast dýně je považováno jihoamerické Peru. Indiáni z tykve vařili už před 3000 lety a i Češi jí přišli na chuť. Sezona dýně je v plném proudu a i my dnes přinášíme recept na sladkou pochoutku z ní.

dýňový koláš

  • 600 g pyré z pečené dýně
  • 3 kusy vajec
  • 2 žloutky
  • 220 g smetany
  • 140 g javorového sirupu
  • 80 g cukru
  • po jedné lžičce skořice + muškatového oříšku + zázvor

Tip šéfcukráře:

Na koláč můžeme použít dýni Hokkaidó, lepší je ale dýně máslová. Lépe se totiž rozmixuje a nezůstanou z ní větší kousky.

Postup:

Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.

www.petite-france.cz

Pochoutky z dýní na našem magazínu

špagety s dýní

Tefal Easy Soup dýňový krém

Reklama