Za pravlast dýně je považováno jihoamerické Peru. Indiáni z tykve vařili už před 3000 lety a i Češi jí přišli na chuť. Sezona dýně je v plném proudu a i my dnes přinášíme recept na sladkou pochoutku z ní.
- 600 g pyré z pečené dýně
- 3 kusy vajec
- 2 žloutky
- 220 g smetany
- 140 g javorového sirupu
- 80 g cukru
- po jedné lžičce skořice + muškatového oříšku + zázvor
Tip šéfcukráře:
Na koláč můžeme použít dýni Hokkaidó, lepší je ale dýně máslová. Lépe se totiž rozmixuje a nezůstanou z ní větší kousky.
Postup:
Dýni rozkrájíme na měsíčky a vyndáme z nich semínka. Dáme je na plech, posypeme kořením a pokapeme javorovým sirupem. Pak je přikryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů asi 45 minut. Po vychladnutí dýni rozmixujeme, přimícháme vejce a smetanu a směs nalijeme do předpečeného lineckého páje. Pečeme na 160 stupňů asi 30 až 40 minut a po vychladnutí krájíme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.
Nový komentář
Komentáře
Proč v ingrediencích není listové těsto?
Vyzkouším, recept se mi líbí.
Zrovna dnes jsme měli dýňovou polévku. Ještě nějaké recepty budu muset vyzkoušet.Nebo spíše manžel on častěji experimentuje v kuchyni.Já jsem spíše klasika.
To asi vyzkouším, líbí se mi to...
dýňový koláč vypadá zajímavě
Holky až upečete, dejte vědět jak chutná.
Takový recept se mi moc líbí. Tisknu, vyzkouším
Zrovna jsem dostala v sobotu dýni, tak děkuju za inspiraci
Tak to se mi zdá fádní, tohle by mi nechutnalo.