thumbnail-Cerny-zitny-chleb-Mirka-van-Gils-Slavikova-Pernerka-2-.jpgFoto: Pernerka

Ingredience:

  • 250 g žitné celozrnné hladké mouky 
  • 250 g pšeničné celozrnné hladké mouky 
  • 7 g sušeného droždí
  • 9 g soli
  • 40 g černého kakaa 
  • 10 g kmínu
  • 350 g vlažné vody
  • 30 g oleje
  • 40 g medu

Postup:

Do mísy prosejeme obě celozrnné hladké mouky, drcený kmín, sůl a černé kakao, metličkou promícháme. Do vody vsypeme sušené droždí, přidáme med a promícháme. Rozmíchané droždí nalijeme do směsi mouk a přidáme olej. 

Zaděláme důkladně těsto, které necháme kynout alespoň dvě hodiny. Poté těsto prohněteme a necháme znovu vykynout. 

Vykynuté těsto (musí jednou tolik zvětšit objem) na vále zapracujeme do válečku, který vložíme do vymazané formy. Přikryjeme a necháme vykynout (znovu zvětší jednou tolik svůj objem). Vložíme do trouby rozpálené na 250 °C a teplotu snížíme na 240 °C.

Pečeme asi 30 minut.

Zdroj receptu: Pernerka

chl5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Kváskový chléb se semínky

Receptů na chleba u nás najdete více:

gabi.jpgFoto: Gabi Hradecká