image.jpgFoto: Babiččina volba

Reberbora a její benefity

Příroda ji obdařila výživovými benefity jako je obsah minerálů (vápník, draslík), vlákniny a také vitamíny skupiny B, které posilují nervy, kosti i svaly. Ženy ocení zejména obsah kyseliny pantotenové, která prospívá pleti a vlasům. Pokud rebarboru zkombinujeme v receptu například se špaldovou moukou, která je považována za zdravější alternativu k běžné pšeničné mouce, můžeme s láskou vytvořit vynikající dezert plný nutričních benefitů.

Opravdová špalda

Při výběru špaldové mouky si však dejte pozor, abyste vybrali mouku vyrobenou z nejkvalitnějších zrn původních odrůd pšenice špaldy. Na trhu totiž můžete najít i mouky, které mají v názvu „špaldová“, ne vždy však název na obalu odpovídá obsahu produktu. Některé mouky mají v sobě totiž jen podíl pravé špaldy (nebo dokonce obsahují sto procent běžné pšenice). Naším tipem jsou mouky Babiččina volba, na jejichž kvalitu se můžete spolehnout. 

Kokosový cukr

Velmi oblíbený je rebarborový koláč s jahodami, které v tuto dobu také dozrávají. Rebarbora má totiž nakyslou chuť, proto je dobré ji zkombinovat se sladkým ovocem či ji dosladit. Náš tip jako přírodní alternativa za klasický cukr je cukr z nektaru kokosových květů, který má mírně karamelovou chuť, nízký glykemický index, nízkou uhlíkovou stopu a vysoký obsah cenných látek. Je tedy nejvhodnější období vyzkoušet rebarborový koláč s chutnou křupavou drobenkou s mandlemi, jenž překvapí svou skvělou lehce navinulou chutí, šťavnatostí. Není kynutý a zvládnete ho nachystat hodinu před příchodem návštěvy.

Ingredience:

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 2 vejce 
  • 70 g kokosového cukru 
  • 70 g rozpuštěného mléka
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 pruty zralé rebarbory

Na drobenku:

  • 75 g másla
  • 50 g špaldové mouky celozrnné
  • 50 g mletých mandlí
  • 75 g cukru z kokosových květů  

Příprava: 15 minut
Pečení: 40 minut

Postup:

Očistěte rebarboru a oloupejte vrchní slupku. Nakrájejte na podobně velké kostky. Začnete zahřívat troubu na 175°C. V míse smíchejte všechny suroviny na těsto a dejte stranou. Stačí smíchat vařečkou nebo stěrkou, těsto není potřeba šlehat. Také si připravte drobenku klasickým způsobem. Vymažte formu (my používáme nepřilnavý vyšší plech 30 x 30 cm, tedy bez vymazávání). Do formy stáhněte těsto, poklaďte rovnoměrně rebarborou a zasypte drobenkou. Pečte 40 minut. Podle velikosti formy se může doba pečení lehce měnit.

Dobrou chuť 

Nebo můžete také ještě vyzkoušet: