DSC_1525.jpg (142 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Dnešní koláč je rebarborová rychlovka a klidně můžete k rebarboře přidat i další ovoce. Třeba právě zmiňované jahody nebo maliny. Nezapomeňte rebarboru dobře oloupat a pusťte se do pečení...

Suroviny

  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 250 g kefírového mléka
  • 130 g ovesných vloček (nebo mix vícezrnných vloček)
  • 160 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g rozpuštěného a vychladlého másla
  • 50 g nadrobno nasekaných vlašských ořechů
  • 500 g rebarbory (může být namíchaná s jiným ovocem)
  • pár lžic třtinového cukru na posypání povrchu koláče

DSC_1514.jpg (120 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte kefírové mléko. Promíchejte. Přisypejte ovesné vločky, nasekané ořechy, mouku a prášek do pečiva. Nakonec přilijte vychladlé rozpuštěné máslo. 

Náš tip

Připravte si do receptu „hnědé máslo“. Máslo rozpouštějte delší dobu na střední teplotu. Po rozpuštění se na povrchu utvoří pěna z bílkovin, mléčného cukru a dalších látek, které obsahuje máslo. A přesně tato pěna změní po chvilce barvu do hněda. Včas máslo stáhněte z plotny, aby se karamelově hnědé drobky nezačaly pálit. Díky zkaramelizování bude mít máslo úžasnou chuť. Ve Francii se mu pro tuto chuť říká „oříškové máslo“.

Formu vymažte kouskem másla a vysypejte strouhankou. Nalijte do ní těsto. Nahoru naskládejte kousky rebarbory, které jste předem oloupali. Povrch rebarbory posypejte třtinovým cukrem. Budete potřebovat asi 4 lžíce.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35-40 minut.

Vyndejte z trouby a nechejte vychladnout.

Dobrou chuť přeje Elly.

Poctivý máslový rebarborový koláč

1reb.jpg (424 KB)

Foto: Akademie kvality

Jahodový džem s rebarborou

2reb.jpg (94 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Jahodový koláč s rebarborou

4reb.jpg (89 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Reklama