64e485c25b73dobrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Chlorela nebo spirulina. Kterou preferovat? 

Obě řasy mají své výhody a jsou považovány za významný zdroj biologicky aktivních látek. Zvolit jednu nebo druhou můžete na základě svých osobních preferencí a potřeb. Možností je také jejich kombinace. Chlorela je díky vysokému obsahu chlorofylu více využívána v detoxikačních programech, spirulina zase k nutričnímu obohacení jako komplexní zdroj vitaminů a minerálů. 

Spirulina 

Spirulina je modrozelená sinice, která vděčí za svoji barvu speciálním pigmentům a vysoké koncentraci chlorofylu. Je velmi bohatá na bílkoviny, železo, draslík, hořčík a vitaminy skupiny B. Zásadní je, aby byla pěstována přirozeným způsobem v nádržích s čistou a čerstvou vodou. To splňuje Bio spirulina Iswari, která není vystavena kontaminaci pesticidy, herbicidy či hnojivy. Dopřát si ji můžete každý den buď ve formě tabletek nebo prášku. Spirulina má na rozdíl od chlorely sladší chuť, proto ji lze lépe zapojit do zdravých krémových dezertů.

Chlorela – superpotravina nabitá živinami

Chlorela je druh jednobuněčné mikroskopické zelené řasy, která je díky svým účinkům považována za superpotravinu. Je bohatá na fytonutrienty, obsahuje aminokyseliny, betakaroten, draslík, hořčík, biotin a další biologicky aktivní látky, které podporují zdraví. Nejzajímavější na chlorele je vysoké množství chlorofylu, který je přírodním detoxikačním prostředkem. Je největším přírodním zdrojem chlorofylu a obsahuje ho dokonce 2x více než spirulina.
 
Chlorofyl je pigment, který dodává rostlinám zelenou barvu. V naší stravě má velký význam. Je silně protizánětlivý, pomáhá z těla odstraňovat těžké kovy, neutralizuje volné radikály, stimuluje růst prospěšných bakterií ve střevech, podporuje trávení, čistí krev a aktivuje důležité enzymy. Chlorella zlepšuje kožní problémy, které se projevují například zarudnutím kůže, umí ale i změnit její pevnost a tón pleti.

64e486601c745obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Zelené potraviny v tabletách i v prášku

Pokud už jste se rozhodli svůj jídelníček obohatit o zelené potraviny, teď už jen zbývá vybrat si tu nejvhodnější formu pro vás. Kromě bio kvality a osvědčené značky máte možnost chlorelu i spirulinu konzumovat buď v tabletkové nebo práškové formě. Každá z nich má své výhody a nejlepší je v praxi otestovat, co vám bude sedět více. Tabletkovou formu nejčastěji volí lidé, kterým vyhovuje tabletky jednoduše spolknout, nebo dokonce rozkousat. Prášková forma se lehce rozmíchá a chuťově téměř ztratí ve smoothie či zeleninové šťávě. 

5 zajímavostí o zelených potravinách

  • Spirulina byla zkoumána pro své potenciální využití jako zdroj potravy pro astronauty při dlouhých vesmírných misích.  
  • Mezi zelené potraviny se řadí i méně známá Moringa. Jedná se o vzácný strom, jehož listy patří mezi nejbohatší zdroje vitaminů a minerálů. Iswari jej nabízí ve formě prášku a v bio kvalitě.
  • Abychom mohli maximálně a přímo využít všechny živiny chlorely, musí dojít k narušení buněčné stěny. Tento proces je třeba provést velmi šetrně, aby byla zachována kvalita buněčného obsahu. Proto se vyplatí kupovat chlorelu od špičkového a prověřeného výrobce, který toto dodržuje.
  • Spirulina je považována za jednu z nejstarších forem života na zemi. Byla konzumována již starými kulturami. Traduje se, že Mayové ji používali jako výživnou potravinu a zdroj energie.
  • Spirulina je výjimečně odolný a životaschopný organismus. Je schopna růst v extrémně nepříznivých podmínkách. Přežije i vysoké teploty v tropických oblastech.

64e488a4017edobrazek.jpg

Foto: Se svolením firem Iswari Spirulina prášek BIO, GreenFood Nutrition Spirulina, Iswari Chlorella prášek BIO, Nature Love BIO spirulina + BIO chlorella, Topnatur Chlorella

Jak dodat zeleným potravinám atraktivní chuť

Chcete využívat benefity zelených potravin, ale nejásáte z jejich základní přirozené chuti? Sáhněte po práškové formě. Zatímco s drcením či mixováním tabletek je práce, lžičku jemného prášku raz dva zakomponujete do oblíbených nápojů či jídel. Vždy se řiďte doporučením výrobce. Obecně platí, že do jedné porce stačí 1 lžička prášku chlorely či spiruliny. Přidat je můžete třeba do smoothie, salátu, ovesných kaší či polévek.

Zdroj informací: tiskové informace, blendea.cz, labeta.cz