S císařským trhancem se nejčastěji setkáte na dovolené v Rakousku. Na jídelním lístku ho tam hledejte pod názvem Kaiserschmarrn. Víte, kde chutná nejlépe? V některé z alpských chalup, na které se dostanete krásnou procházkou po voňavých loukách. Kdo se do Rakouska nechystá, může si trhanec připravit doma. Není to nic těžké.
Suroviny na trhanec (2 porce)
- 130 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 vejce - žloutek a bílek zvlášť
- 250 ml mléka
- hrst brusinek
- rum
- ghí na opečení
- med
Suroviny na skořicový dip
- zakysaná smetana
- med dle chuti
- skořice dle chuti
Postup
Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme do mísy. Mléko a žloutky prošleháme metličkou a vmícháme k mouce. Mělo by vzniknout hladké, lívancové těsto. Bude-li se Vám zdát těsto příliš řídké, nebojte se přidat malinko mouky navíc.
Bílky, se špetkou soli, vyšleháme na tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. Nakonec přidejte i brusinky, které byly předem namočené v rumu.
Na přípravu trhance si nachystáme větší pánev, ideálně takovou, ke které máme poklici. Na pánev dáme rozehřát ghí.
Na něj nalejeme těsto, přikryjeme poklicí a na velmi mírném plamenu opékáme. Jakmile bude spodní strana dozlatova opečená, obrátíme trhanec a po chvíli jej pomocí dvou vidliček natrháme na menší kousky.
Zakapeme medem, důkladně promícháme a můžeme servírovat se skořicovým dipem, který připravíme jednoduše smícháním zakysané smetany, skořice a medu.
Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.
Dáte si raději kus masa? Máme pro vás pár tipů...
Tafelspitz - klasika trochu jinak
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
zkusíme trhanec
Všechny recepty vypadají dobře. Určitě vyzkouším.
Dobrota.