trhanec.jpg (598 KB)

S císařským trhancem se nejčastěji setkáte na dovolené v Rakousku. Na jídelním lístku ho tam hledejte pod názvem Kaiserschmarrn. Víte, kde chutná nejlépe? V některé z alpských chalup, na které se dostanete krásnou procházkou po voňavých loukách. Kdo se do Rakouska nechystá, může si trhanec připravit doma. Není to nic těžké.

Suroviny na trhanec  (2 porce)

  • 130 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 vejce - žloutek a bílek zvlášť
  • 250 ml mléka
  • hrst brusinek 
  • rum
  • ghí na opečení
  • med

Suroviny na skořicový dip

  • zakysaná smetana
  • med dle chuti
  • skořice dle chuti

trhanec2.jpg (44 KB)

Postup

Mouku smícháme s práškem do pečiva a prosijeme do mísy. Mléko a žloutky prošleháme metličkou a vmícháme k mouce. Mělo by vzniknout hladké, lívancové těsto. Bude-li se Vám zdát těsto příliš řídké, nebojte se přidat malinko mouky navíc. 

Bílky, se špetkou soli, vyšleháme na tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. Nakonec přidejte i brusinky, které byly předem namočené v rumu. 
Na přípravu trhance si nachystáme větší pánev, ideálně takovou, ke které máme poklici. Na pánev dáme rozehřát ghí.

Na něj nalejeme těsto, přikryjeme poklicí a na velmi mírném plamenu opékáme. Jakmile bude spodní strana dozlatova opečená, obrátíme trhanec a po chvíli jej pomocí dvou vidliček natrháme na menší kousky.

Zakapeme medem, důkladně promícháme a můžeme servírovat se skořicovým dipem, který připravíme jednoduše smícháním zakysané smetany, skořice a medu. 

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Dáte si raději kus masa? Máme pro vás pár tipů...

Tafelspitz - klasika trochu jinak

tafel.jpg (165 KB)

Vepřové ragú na červeném víně

ragu.jpg (82 KB)

Křupavý plněný kuřecí řízek

rizek.jpg (123 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Uložit