České papriky totiž v létě chutnají nejlépe. Když seženete ty ostré, tak s nimi bude jídlo ještě lepší. Část ostré chuti přejde do mletého masa, kterým jsou papriky plněné a skvěle ho dochutí.
Někdo nastavuje mleté maso, kterým plní papriky, vařenou rýží. V našem receptu najdete jen maso, ale klidně jej s rýží namíchejte. Jídlo bude chutnat opět trochu jinak.
Suroviny
na omáčku
- 1 velká cibule
- kus másla
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- koření: jalovec, nové koření, černý pepř (asi po 5 - 6 kuličkách)
- trocha krupicového cukru
- trocha hladké mouky
- masový vývar (ideálně hovězí)
- 750 ml rajčatové passaty nebo protlaku
- sůl
- špetka skořice
na papriky
- 4 - 8 bílých paprik (podle velikosti)
- 600 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo směs)
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- česnek
- slunečnicový olej
Postup
Mleté maso smíchejte s vejci, ochuťte solí a pepřem, přidejte podle chuti propasírovaný česnek. Připravte si papriky. Seřízněte vršek a do paprik napěchujte masovou směs. Přiklopte seříznutým vrškem. Pekáč vymažte olejem a naplněné papriky naskládejte do něj. Pečte na 160 °C asi 40 minut.
Mezitím si připravte omáčku.
Cibuli si pokrájejte nadrobno. V hrnci rozpusťte kousek másla a přidejte k němu lžíci slunečnicového oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Vsypejte připravenou cibuli a smažte do zezlátnutí. Ke konci smažení přidejte kuličky koření a ještě chvíli míchejte. Vsypejte trochu cukru a opět chvíli míchejte.
Cukr krásně zkaramelizuje a dodá omáčce výbornou chuť.
Lehce zasypejte moukou (asi 4-5 lžic), promíchejte a zalijte asi 3/4 litrem vývaru. Důkladně promíchejte. Můžete také prošlehat kovovou metličkou, aby se opravdu všechny kousky jíšky rozpustily.
Rajčatovou passatu přidejte do zahuštěného vývaru a důkladně promíchejte. Osolte podle chuti a přidejte špetku skořice.
Provařte asi 15 až 20 minut.
Na závěr omáčku propasírujte přes hustý cedník.
Podávejte s knedlíkem nebo rýží.
Dobrou chuť přeje Elly.
Kam ještě v létě použít papriky?
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
TY KUPOVANÝ KNEDLE, FUJJJJJJJJJJJJJ.
Nedávám do rajské omáčky jalovec, máslo ani mouku. Dávám hřebíček a kousek skořice, nové koření, bobkový list a pepř. Do paprik dávám trochu rýže, peču v troubě. Rajskou omáčku máme rádi.
Miluji rajskou omáčku i papriky. Nikoli však společně. Rajskou pěkně s dobrým hovězím a papriky pečené ve vlastní šťávě. Dohromady mi to nikdy nechutnalo. Asi i proto, že nemám ráda rajskou společně s mletým masem - myslím tím mleté čufty, koule apod...
Plněné papriky má rodina miluje...ještě jsem letos nevařila, díky za tip...
Plněný papriky máme radi. I je dělam bez rajský s bramborama, taky dobrý.
Včera jsme měli na oběd