Pod prémiovou privátní značkou Tesco Finest naleznete klasická velká rajčata, ale i malé odrůdy. Všechna tato rajčata jsou pěstována v České republice a sklízena v největším a nejmodernějším skleníku ve střední Evropě. Ochutnejte například rajčata Brioso, 400 g, za 44,90 Kč, nebo rajčata Cherry sweet, 250 g, za 44,90 Kč.
5bbdba2307312obrazek.jpg

Rajčata Brioso, 400 g, 44,90 Kč

Rajčata se vám postarají o bystrý zrak, jelikož obsahují nejvíce lykopenu ze všech druhů potravin. Lykopen se vyskytuje ve slupkách rajčat a je zodpovědný za jejich červenou barvu. Zajímavostí je, že se lykopen nejlépe vstřebává po tepelném zpracování a za přítomnosti tuků. Díky tomu se už domácí rajská nezdá jako nezdravý oběd. Pokud však přeci jen chcete vařit zdravěji, doporučujeme vám rajčatový koláč s kozím sýrem.

Rajčatový koláč s kozím sýrem

Doba přípravy: 80 minut./8 porcí
5bbdb9d6e7148obrazek.jpg

Ingredience na těsto:

  • 100 gramů másla
  • 250 gramů mouky (celozrnné)
  • sůl
  • cukr
  • 100 mililitrů studené vody

Ingredience na náplň:

  • 4 šalotky (nakrájené na kostičky)
  • 2 lžičky olivového oleje (extra panenského)
  • 220 gramů kozí sýr
  • 3 lžíce medu
  • 4 rajčata (nakrájené na plátky)
  • 1/2 lžičky mořská sůl
  • 1/2lžičky mletý pepř
  • 2 pl čerstvý tymián
  • 1 velké vejce

Postup:

1. Připravíme si těsto: Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr. Na to nastrouháme máslo a důkladně smícháme.
2. Když se přísady spojí, po lžících přidáváme vodu a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Zformujeme ho do koule, zabalíme do potravinové fólie a dáme chladit na 45 minut. Dokud se těsto chladí, vyhřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.

4. Nadrobno nakrájenou šalotku osmažíme s olivovým olejem v pánvi dozlatova a necháme vychladnout.
5. Těsto rozválíme na 0,5 cm tlustý kruhový plát a přesuneme na plech. Rajčata nakrájíme na tenké plátky.
6. Posypeme kozím sýrem, pokapeme medem a rovnoměrně rozložíme šalotku. Na to rozložíme rajčata, osolíme je, opepříme, jemně pokapeme olivovým olejem a posypeme tymiánem. Suroviny ukládáme tak, aby zůstaly alespoň 2 cm od okraje těsta.
7. Okraje těsta přehneme přes rajčata a potřeme rozšlehaným vejcem.
8. Pečeme asi hodinu, dokud není kůrka zlatá. Před podáváním necháme 2 - 3 minuty vychladnout.