Rajčata jsou přímo ideální pochoutkou na letní stůl. Jsou zdravá, mají málo kalorií a můžeme s nimi vymýšlet neuvěřitelné pokrmy. Od čerstvých a svěžích salátů, přes zapečené koláče až po zavařené pochoutky.
U rajčat si můžeme vybrat z mnoha odrůd, které se můžou chlubit vysokým obsahem vitaminů a stopových prvků. Každá z nich má však svou specifickou chuť.
Keříčková rajčata jsou u nás nejznámější. Mají málo zrníček a sladce kořenité aroma. Můžeme z nich připravovat nejrůznější saláty, používat je jako ozdobu na chleba nebo do obložených talířů. Používáme je také na pizzu a nejrůznější slané koláče.
TIP: Vyzkoušejte je s čerstvou bazalkou.
Žlutá rajčata jsou v našich končinách také velice rozšířené. Pyšnit se jimi mohou především domácí pěstitelé. Jsou jemnější než rajčata keříčková a jsou vhodné pro nakládání do sladkokyselého nálevu.
TIP: Tyto rajčata jsou vhodná pro přípravu čatní.
Třešňová rajčata jsou sladké a dobře skladovatelné. Používáme je jako ozdobu nebo na nakládání.
TIP: Nakládaná třešňová rajčata
Vejcovitá rajčata jsou využívána hojně pro přípravu kečupů, omáček a polévek. Jsou poněkud kyselejší a moučnaté.
TIP: Dříve než začnete s těmito rajčaty pracovat, sloupněte po přelití horkou vodou, jejich tlustou slupku.
Hruškovitá rajčata jsou oblíbena pro svůj zajímavý tvar, kterým zpestříte každou zeleninovou mísu.
TIP: Tyto rajčata při pěstování nesnášejí přímé slunce.
TIPY A RADY
Utrhli jste na záhonku ještě nedozrálá rajčata? Nebo jste je taková koupili? Vložte je do papírového sáčku spolu s jablkem nebo se zralým, červeným rajčetem. Sáček uložte na teplé tmavé místo a nechejte ho tam pár dnů, dokud rajčata neuzrají a nezčervenají.
Rajčata skladujeme v lednici jen v případě, že jsou červená. Nízká teplota totiž může narušit proces dozrávání nezralých plodů.
Potřebujete pokrájet rajčata nadrobno? Vložte celé plody do čisté prázdné konzervy a přímo v ní je nastříhejte ostrými kuchyňskými nůžkami.
Připravujete domácí těstoviny a zdá se vám jejich barva nudná? Přidejte do těsta 10 ml rajčatového protlaku (v případě, že je těsto z 1 vejce). Dobře propracujte.
RECEPT
Lahodný koláč s rajčaty
Suroviny: 300 g mraženého listového těsta, 700 g zralých rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 300 g mozzarelly, čerstvě mletý pepř, sůl, 1 lžíce octa, 1/2 lžičky sušené dobromysli, 2 lžíce najemno nasekané bazalky.
Postup: Těsto necháme rozmrazit a potom z něj na válu vyválíme placku o průměru 26 cm. Tuto placku dáme do vymazané formy.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Rajčata nakrájíme na plátky. Stejně tak mozzarellu. Pak rajčata i mozzarellu skládáme střídavě na těsto.Rajčata osolíme, opepříme a pokapeme octem. Koláč pokapeme olivovým olejem a posypeme dobromyslí a bazalkou.
Dáme péct, ve spodní třetině trouby asi 15 - 20 minut.
Doba přípravy: asi 50 minut, Porce: 4
Máte nějaký oblíbený recept na pokrm s rajčaty?
Nový komentář
Komentáře
mňam, rajčata
rajčata si pěstuju. Máme je moc rádi
koláč vypadá úžasně
mame radi rajcata
Rajčat mám každým rokem více a více
petra: lečo je úplně něco jiného tohle jsou volská oka a pod nima jsou na plátky nakrájená rajčátka a česnek
já sušený rajčata. Daj se naložený koupit kolem 40 korun , dávám je do jakýchkoli těstovin...
a já si taky ráda nakrájíme rajčata na malé kousky a hojně prosypu balkánským sýrem Klasika...
Marta-b: předběhlas mě!!! Taky zbožňuju rajčata a s tou mozzarellou je dělám kdykoli.
Ještě jsem taky vyzkoušela rajčatový salát se salátovým sýrem Tartare - je ochucený v olivovém oleji, no prostě
Rajčata mám ráda na všechny způsoby, ale co úplně miluju, jsou rajčata nakrájený na plátky, na nich plátky mozzarelly a posypat bazalkou, mňam . Dělaný doma mi to chutná víc než v restauraci.
femme: ja tam pridavam jeste oregano a bazalku takova pizova variace
ten recept z list. testa a rajcatama vypada bajo, asi to o vikendu udelam :-)
sunnynka mi k te praprice pridavame jeste klobásu
a my zase k tomu leču přidáváme i papriku
na másle trochu osmažit na plátky česnek, na to na plátky rajčátka, chvilku necháme podusit a pak na to vrazit vejce, počet podle hladu a nechat srazit, je to