Rajčata jsou přímo ideální pochoutkou na letní stůl. Jsou zdravá, mají málo kalorií a můžeme s nimi vymýšlet neuvěřitelné pokrmy. Od čerstvých a svěžích salátů, přes zapečené koláče až po zavařené pochoutky.

U rajčat si můžeme vybrat z mnoha odrůd, které se můžou chlubit vysokým obsahem vitaminů a stopových prvků. Každá z nich má však svou specifickou chuť.

Keříčková rajčata jsou u nás nejznámější. Mají málo zrníček a sladce kořenité aroma. Můžeme z nich připravovat nejrůznější saláty, používat je jako ozdobu na chleba nebo do obložených talířů. Používáme je také na pizzu a nejrůznější slané koláče.
TIP: Vyzkoušejte je s čerstvou bazalkou.

Žlutá rajčata jsou v našich končinách také velice rozšířené. Pyšnit se jimi mohou především domácí pěstitelé. Jsou jemnější než rajčata keříčková a jsou vhodné pro nakládání do sladkokyselého nálevu.
TIP: Tyto rajčata jsou vhodná pro přípravu čatní.

Třešňová rajčata jsou sladké a dobře skladovatelné. Používáme je jako ozdobu nebo na nakládání.
TIP: Nakládaná třešňová rajčata

Vejcovitá rajčata jsou využívána hojně pro přípravu kečupů, omáček a polévek. Jsou poněkud kyselejší a  moučnaté.
TIP: Dříve než začnete s těmito rajčaty pracovat, sloupněte po přelití horkou vodou, jejich tlustou slupku.

Hruškovitá rajčata jsou oblíbena pro svůj zajímavý tvar, kterým zpestříte každou zeleninovou mísu.
TIP: Tyto rajčata při pěstování nesnášejí přímé slunce.

TIPY A RADY
Utrhli jste na záhonku ještě nedozrálá rajčata? Nebo jste je taková koupili? Vložte je do papírového sáčku spolu s jablkem nebo se zralým, červeným rajčetem. Sáček uložte na teplé tmavé místo a nechejte ho tam pár dnů, dokud rajčata neuzrají a nezčervenají.

Rajčata skladujeme v lednici jen v případě, že jsou červená. Nízká teplota totiž může narušit proces dozrávání nezralých plodů.

Potřebujete pokrájet rajčata nadrobno? Vložte celé plody do čisté prázdné konzervy a přímo v ní je nastříhejte ostrými kuchyňskými nůžkami.

Připravujete domácí těstoviny a zdá se vám jejich barva nudná? Přidejte do těsta 10 ml rajčatového protlaku (v případě, že je těsto z 1 vejce). Dobře propracujte.

RECEPT
Lahodný koláč s rajčaty
Suroviny:
300 g mraženého listového těsta, 700 g zralých rajčat, 3 lžíce olivového oleje, 300 g mozzarelly, čerstvě mletý pepř, sůl, 1 lžíce octa, 1/2 lžičky sušené dobromysli, 2 lžíce najemno nasekané bazalky.
Postup: Těsto necháme rozmrazit a potom z něj na válu vyválíme placku o průměru 26 cm. Tuto placku dáme do vymazané formy.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Rajčata nakrájíme na plátky. Stejně tak mozzarellu. Pak rajčata i mozzarellu skládáme střídavě na těsto.Rajčata osolíme, opepříme a pokapeme octem. Koláč pokapeme olivovým olejem a posypeme dobromyslí a bazalkou.
Dáme péct, ve spodní třetině trouby asi 15 - 20 minut.
Doba přípravy: asi 50 minut, Porce: 4      

Máte nějaký oblíbený recept na pokrm s rajčaty?